ruse_51948900Era ora 18.00 când cei staționați la trecerea peste Podul Prieteniei începea să dea semne , pierzându-și răbdarea , înțelegând că vor avea din nou probleme cu traficul.  Mulți dintre cei aflați la rândul de câțiva kilometri, alături de  transportatori deveneau tot mai  nervoși , solicitând  explicații…. Am pus mâna pe telefon și am luat legătura cu reprezentanții Poliției de frontieră care, la rândul lor aveau și ei câteva  dubii asupra acestei situații aparent neașteptate.

 Între timp am fost informați că adevărata cauză este perioada de 4 zile libere din Ungaria cu ocazia Zilei Sfinților sărbătorită în fiecare an de 1 noiembrie.

Am mai aflat și faptul că   Ministerul Afacerilor Externe al României  avertizase încă de acum o săptămână în urmă  cetăţenii români ce tranzitează teritoriul Ungariei că, în perioada sărbătorilor legale – Ziua tuturor sfinţilor (1 noiembrie 2016), pe întreg teritoriul ungar se aplică restricţii de circulaţie pentru autovehiculele de transport marfă a căror masă totală depăşeşte greutatea de 7,5 tone , începând cu sâmbătă, 29 octombrie , ora 22:00 ( ora Ungariei), şi până duminică, 30 octombrie , ora 22.00 prelungindu-se   de luni, 31 octombrie , ora 22.00 şi până marţi, 01noiembrie , ora 22.00.

În urma acestor 4 zile libere niciun mijloc greu de transport nu a avut voie să intre sau să iasă din Ungaria, creând astfel astăzi 2 noiembrie  un blocaj de coșmar la granițe,  datorită autotrenurilor ce au plecat din Ungaria, tranzitând România.

 Pe lângă acest motiv – conform aceleiași surse – se adaugă controlul amănunțit (total), efectuat de către reprezentanții poliției de frontieră bulgară, control deloc întâmplător credem noi, dacă luăm în vedere și incidentul de astăzi de la Giurgiu când doi cetățeni bulgari au intrat într-o bancă din centrul orașului și au amenințat personalul acestuia cu o bombă.

La această oră agenții de poliție s-au deplasat în zonă sperând să fluidizeze traficul cât se poate de repede…

De asemenea, potrivit Administrației Naţionale a Drumurilor Publice din Ungaria, se precizează că începând cu data de 4 noiembrie 2016 şi până la 1 martie 2017 aceste restricţii de circulaţie nu se referă la camioanele a căror masă totală depăşeşte 7,5 t şi care sunt încadrate în clasa mediu de cel puţin EURO3.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

(Jurnal)