inca-un-reportaj-dintr-un-sat-acoperit-de-nameti-7949425

 Foto: Arhivă

…o spun cu inima strânsă în fiecare iarnă, bătranii României uitați în cătunele acoperite de nămeți. Bunicii lipsiți de ajutor sunt nevoiți să supraviețuiască zile întregi fără apă, mâncare și energie electrică. Este și cazul celor din satul Naipu, județul Giurgiu. La mică distanță de ei, la fel de izolată este și localitatea Petru Rareș.

Tanti Maria are 90 de ani și am gasit-o singura căutându-și ceva de mancare. Și-a luat din cămară câteva sarmale într-o pungă rămase de la Crăciun. Asta va fi mâncarea ei câteva zile.

Maria: „Sunt singura, e rau pe zapada. Au venit oamenii sa mi curete. Nu am paine, asta vreau, niste paine. Imi iau de mancare si nu mai ies din casa. E grea iarna asta.”

Nea Ioan are 89 de ani și a ramas singur acum multi ani. Ne spune ca iarna ca asta n-a mai fost de zeci de ani. Locuieste singur intr-o camaruta peticita cu cartoane.

Nea Ioan: „Sunt amarat. E de la Dumnezeu. Sa nu murim. Nimeni nu m-a sunat. Copiii sunt pe la Bucuresti.”

La cateva case distanta gasim un alt batranel. Dadea singur la lopata, in timp ce noi ne faceam loc prin zapada sa-i ajungem la poarta. Nu se plange si nu ii e frica de nimic, dar ar avea nevoie de niste alimente. Nici azi n-a prea mancat. Sotia, in varsta de 74 de ani, e bolnava si nu mai iese din casa.

Nea Marin: „Dau la lopata aici, ce sa fac. Nevasta e in casa, n-am prea mancat azi. Am vrea niste alimente.”

Din fericire la acesti batrani se poate ajunge, greu ce-i drept. În zonă situația se agreavează îndată ce înaintăm puțin.

În satul Petru Rares sunt aproximativ 90 de familii, majoritatea oameni în vârstă. De joi nimeni nu a mai ajuns la ei pentru că zăpada trece de un metru. Oamenii au rămas și fără curent electric.

Ceea ce este tragic atunci când zăpada vine peste noi este ca în capătul celălalt se afla oameni in nevoie si nu poti sa ii ajuti. Din nefericire în Romania exista sate intregi cu oameni in vasrta care au nevoie de ajutor dar la care uneori atunci cand ajungi este prea tarziu. În satul Petru Rareș oamenii au mare nevoie de ajutor.

(sursa : PRO TV – 6 ianuarie 2017)

N.Red. Întrebarea care rezidă în urma acestui reportaj despre situația dramatică a bătrânilor noștri din câteva localități ale județului este: Ce fac primăriile? Ce fac Primarii?