Aşa ar suna îndemnul finanţiştilor şi economiştilor, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. În opinia acestora, cel mai bun barometru pentru situaţia economică a unei zone sau a unei naţiuni este numărul de tranzacţii imobiliare care se fac într-o anumită perioadă de timp.

Astfel, judecând după evoluţia numărului de tranzacţii imobiliare de la nivel naţional, atunci răspunsul la întrebarea legată de criza care ar putea să ajungă în România pare a fi unul singur: DA! …Şi asta pentru că numărul tranzacţiilor imobiliare din primele 4 luni ale fiecărui an se află, anul acesta, la cel mai scăzut nivel din ultimi 10 ani! “Dacă anul trecut la nivel naţional au fost înregistrate – în primele 4 luni ale anului, nu mai puţin de 193.057 de tranzacţii imobiliare, anul acesta, în acelaşi interval de timp se înregistrează cea mai abruptă scădere din ultimul deceniu: doar 156.920 de tranzacţii imobiliare la nivelul întregii ţări!

În tot acest context, judeţul Giurgiu stă mult mai prost, conform datelor raportate lunar de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – ANCPI, dar şi conform datelor noastre statistice şi analizelor pe care le facem, aproape lunar!”, ne spunea, într-o recentă discuţie, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale (DITL) Giurgiu, Laurenţiu Ţintea. Dacă anul trecut, de abia se tranzacţionau 2.107 de imobile – fiind de altfel cel mai scăzut nivel de după criza din 2009 – 2010, realitatea ne demonstrează că se poate şi mai rău. Anul acesta până la 30 aprilie nivelul numărului de tranzacţii aproape că s-a înjumătăţit, ajungând la 1.131! “Aşadar… prudenţă mare în cheltuirea resurselor!”, a mai precizat Laurenţiu Ţintea.

(Jurnal)