„Bătălie” la înscrierea copiilor la creşă

0
482

Până ce copilul împlineşte vârsta de doi ani, în cele mai multe cazuri, părinţii stau acasă şi îl îngrijesc pe cel mic. Însă adevăratele griji sau probleme încep abia după ce micuțul împlinește această vârstă.

Cu o natalitate în permanentă scădere la nivel judeţean (statisticile indică, în medie, în Giurgiu, cu aproximativ o mie de nou-născuţi mai puţin în fiecare an, din ultimii cinci), nu e de mirare că nici instituţiile în care copilul care a împlinit vârsta de doi ani să poată fi integrat într-o comunitate. Altfel spus, să poată fi înscris într-o creșă.

Din păcate, la nivelul municipiului nostru funcţionează, de ani buni de zile, o singură creşă de stat, cu 45 de locuri, distribuite astfel: 20 locuri pentru copiii de grupa I (cu vârste cuprinse între un an şi două luni şi doi ani şi jumătate), şi 25 de locuri pentru copiii din grupa mare (cu vârste între doi ani şi jumătate şi trei ani şi jumătate – patru ani). Costurile pe care le au de suportat părinţii ce apelează la această instituţie sunt, conform informaţiilor primite de la directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu, Viorica Bănescu (cei care „patronează” creşa din municipiu), de puțin peste 8 lei, pe zi, pentru un copil. În această sumă intră norma de hrană şi costurile de îngrijire ale micuţului. Creşa cu pricina se află în acelaşi corp de clădire cu Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 din strada Tineretului.

„Până la acest moment, numărul cererilor de înscriere la creșa nr.5 este dublu față de numărul de locuri disponibile. Țin să precizez, cu toate că se știe deja acest lucru, repartizarea micuților nu se face pe preferințe, ci pe sistemul „primul venit, primul servit”. Altfel spus, repartizările vor fi făcute în ordinea cronologiei înregistrării cererilor. Îi asigur, totodată, pe părinți, că întreg colectivul creșei este unul foarte bine pregătit, care nu a creat probleme, și care are experiență în lucrul cu micuții. Astfel, cei mici vor fi pe mâini bune, atâta timp cât părinții lor sunt la muncă”, a mai ținut să ne precizeze directorul DAS Giurgiu, Viorica Bănescu.

(Jurnal)