penitenciar-1Trei penitenciare din ţară vor beneficia, anul acesta, de fonduri guvernamentale pentru modernizare sau extindere. Printre acestea, se numără şi Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, care, conform informării primite de la instituţia amintită, va continua lucrările de extindere începute încă de acum doi ani de zile.

Propunerea a fost făcută de Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene. Uniunea Europeană este gata să sprijine ţara noastră pentru a construi penitenciare noi. Propunerea i-a fost făcută ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Ne-am propus continuarea şi chiar finalizarea lucrărilor de extindere a capacităţii de deţinere, prin construirea a două corpuri de detenţie. Iniţial, cele două corpuri proiectate cu funcţiunile de popotă şi sală de festivităţi sunt, în prezent, în proces de schimbare de destinaţie.

Noua utilitate va fi de camere destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedepse în regim semideschis”, se precizează în informarea Penitenciarului.

Astfel, se doreşte execuţia camerelor destinate cazării ce vor fi alcătuite din trei compartimente: un compartiment destinat odihnei propriu-zise, un compartiment destinat activităţilor igienico-sanitare şi un compartiment destinat depozitării bunurilor şi obiectelor personale.  Capacitatea celor două noi corpuri de detenţie este prevăzută pentru două sute de persoane private de libertate.

La momentul de faţă, gradul de ocupare al Penitenciarului din Giurgiu este de 93% dar, raportat la regimul de executare în care sunt încadraţi deţinuţii, există şase secţii de deţinere unde sunt cazaţi şase deţinuţi în cameră, pentru care nu se poate asigura spaţiul necesar prevăzut de normele legale.

Comisia Europeană consideră că România trebuie să facă progrese in lupta anticorupţie, nu să le anuleze pe cele realizate pana acum, a spus oficialul european. Pe de altă parte, Timmermans a oferit României asistenţă în domeniul juridic.

(Jurnal)