Băncile pentru Locuinţe ale BCR şi Raiffeisen, denunţate la DNA de Curtea de Conturi!

0
40

locuinte_20161101204338Curtea de Conturi a României a sesizat Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) cu privire la posibile deturnări de fonduri şi obţinere ilegală de fonduri de către reprezentanţii BCR-Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen- Banca pentru locuinţe. Prejudiciul estimate de inspectorii Curţii de Conturi se ridică la circa 330 de milioane de lei, potrivit presei. Sesizarea DNA cu privire la două bănci comerciale este o premieră pentru justiţia din România.

Inspectorii de conturi au constatat, în urma unui control la cele două bănci, declanşat prin extindere după un alt control făcut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), că au creat un mecanism prin care primele oferite de stat au fost încasate necuvenit de persoane care nu se calificau pentru program şi că au acordat împrumuturi unor minori sau vârstnici, lucru interzis de lege. Concret, Curtea de Conturi susţine că, în loc să fie folosite la construirea de locuinţe, fondurile de la bugetul de stat au fost utilizate pentru a bonifica cu 25% anumite depozite bancare. Schema s-ar fi bazat pe modelul de business al băncilor pentru locuinţe, care presupune acordarea unei prime de 250 de euro celor care economisesc anual 1000 de euro în vederea achiziţiei sau construirii unei locuinţe. Rezulta, astfel, o dobândă de peste 25% la depozitele unor clienţi care nu avea nicio intenţie de a-şi construi o locuinţă, iar bugetul de stat era astfel prejudiciat, susţine Curtea. Prin această schema se încălcau însă prevederile legii, care stipulează că prima de la buget se acordă cu condiţia justificării în scop locativ, adică renovarea, construirea sau cumpărarea unei case.

Investigaţia a început în urmă cu un an, iar atunci băncile implicate au refuzat să comenteze informaţiile. Acum, cele două instituţii de credit spun că au depus obiecţii la raportul Curţii de Conturi şi că nu sunt de acord cu concluziile acestuia.

„ Considerăm că există o înţelegere complet greşită a Curţii de Conturi din România asupra modului cum funcţionează sistemul de economisire-creditare în domeniul locativ (Bauspar)”, au declarant reprezentanţii BCR-BpL, citaţi de Hotnews. Şi reprezentanţii Raiffeisen-BpL susţin că au respectat legea şi că au atacat în instanţă raportul Curţii, potrivit aceleiaşi surse. Mai mult, BCR-BPL a anunţat, într-un comunicat citat de News.ro, că DNA şi-ar fi declinat competenţa cu privire la acest dosar, ceea ce ar certifica, în opinia bancherilor, faptul că nu s-a încălcat legea şi nu au fost fraudate fondurile publice. DNA nu a comunicat încă, public, ce s-a întâmplat cu sesizarea Curţii de Conturi.