Proprietarii de hoteluri şi restaurant de pe litoral, cer din nou Guvernului reglementarea bacşişului. Aceştia susţin ca măsura ar putea ajuta inclusiv la rezolvarea crizei de angajaţi din acest domeniu.

Veniturile legale ale ospătarilor ar creşte şi astfel ar fi mult mai motivaţi. În acelaşi timp, statul ar avea de câştigat mai mulţi bani la buget – pentru că va putea impozita toţi banii pe care îi primesc angajaţii din hoteluri şi restaurante. Ospătarii vor fi cei mai câştigaţi de pe urma legalizării bacşişului. Clienţii mulţumiţi de serviciile lor îi recompensează şi acum, dar banii nu sunt impozitaţi, iar cei mai mulţi îi ascund, pentru ca patronul localului în care lucrează să nu fie acuzat de evaziune.

Ei spun că  dacă acest lucru va fi făcut oficial nu vor mai avea  frică să stea cu bacşişul în buzunar, să nu vină un control  care să se lege de acești bani. Iată ce mărturisea o ospătăriță: „Legalizarea tipsului ar însemna să nu mai merg cu frică prin sală, ca să primesc o atenţie din partea oamenilor şi din partea consumatorilor. Asta mă motivează să fiu mult mai atentă cu meseria şi cu clienţii.

 

Tipsuri de milioane de euro!

În aprilie 2015, autorităţile au decis ca bacşişul să fie marcat pe un bon fiscal separat şi să rămână la decizia angajatorului dacă sumele primite de angajaţi sunt păstrate de firmă sau ajung la ospătari şi bucătari. Pentru că era dificil de aplicat, sistemul a funcţionat doar trei luni, iar ulterior a fost eliminat. Acum, patronatele din industria ospitalității, din care fac parte hotelurile, restaurantele şi cafenelele, cer iar o lege care să reglementeze bacşişul. Dragoș Răducan, Federația Patronatelor din Turismul Românesc spune că măsura ar ajută angajaţii din turism… ”pentru că tipsul ( bacșișul – n.red.) devine legal, astfel încât venitul fiecăruia dintre cei care primesc bacşiş creşte, ajutându-i să aibă o fișă de venit mai mare, putând să-şi ia un împrumut la bancă mai consistent şi ne mai fiind nevoie să se ascundă că a primit un bacşiş.„Un profesor în Economie spune: „Există țări care au reglementat această situaţie pornind de la ideea că acest bacşiş reprezintă un venit suplimentar. Dacă vă uitaţi pe toate statisticile, la media salariului din România observaţi că acest sector Horeca este pe ultimul sau penultimul şi în mod cert ar duce la o stimulare a forţei de muncă care lucrează în turism.

Neexistând o formă legală în această privință uneori se fac și abuzuri . Așa se face că destui patroni de unități comerciale precum barurile și restaurantele își plătesc salariații din bacșișuri, fără să le aloce vreun salariu fix, decât poate pe hârtie. Astfel salariatul este , zic ei, motivați să fie extrem de atenți cu clienții , știind că ce vor primi de la clienți este salariul lor.  Pe de altă parte, potrivit unui studiu prezentat de Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor, în România ospătarii primesc bacşiş, în medie, 10 la sută din nota de plată. Patronii estimează că banii daţi acum „la negru” , drept bacşiş, ar putea fi de ordinul milioanelor de euro!!

(Jurnal)