Examenul de Bacalaureat 2020 a început luni, 22 iunie, cu prima probă scrisă a absolvenților de liceu, la Limba și literatura română. Examenul a început la ora 9:00.

Subiectele de la Bacalaureat 2020 pentru profilul umanist sunt asemănătoare cu cele de la profilul real, în privința textelor la prima vedere. Diferă, însă, cerințele, care sunt conforme cu programa pentru acest profil.

Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluarea în Educație a fost cea cu numărul 5. La subiectul I absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum și filiera vocațională au avut un text la prima vedere „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut de realizat un text argumentativ despre cum contribuie mass-media (dacă da sau dacă nu) la crearea imaginii publice a unei persoane, având la bază atât fragmentul extras din volumul lui Mircea Bandu, cât și experiența personală sau culturală.

Subiectul III a fost un eseu despre particularitățile unei comedii studiate.

Următoarea probă scrisă a examenului de Bacalaureat are loc miercuri, 24 iunie, proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă din această sesiune – cea la alegere a profilului şi a specializării – este programată joi, 25 iunie.

(Jurnal)