constantenibogati-1351584506Un număr de 300 dintre cei mai bogați români  și încă 5.000 de contribuabili sunt pe lista persoanelor cu risc fiscal. În urma a peste 50 de controale la persoane fizice ANAF a descoperit 119 milioane de lei nedeclaraţi. Impozitele şi penalităţile înseamnă 27 de miiloane de lei, dar statul a reuşit să recupereze doar 4 milioane! Pentru restul sumei se așteaptă după  executările silite. Alte aproape 300 de verificări sunt în derulare. Dacă ar avea acces şi la date despre veniturile neimpozabile sau credite, controalele ar dura mai puțin.

Patru dintre persoanele verificate au ascuns peste 44 de milioane de lei, dublu faţă de suma descoperită în anul 2015, de exemplu. Un control durează şi peste 6 luni, iar recuperarea taxelor chiar şi 4 ani. Timpul se poate scurta prin înfiinţarea unui serviciu special unde fiecare inspector să lucreze direct cu 10 sau 20 dintre cei mai bogati români. Și lucru la fel de important: să îi determine să își declare veniturile corect.

Programe de conformare voluntară există deja în peste 20 de state ale Uniunii Europene. În multe cazuri, ele prevăd anularea penalităţilor şi renunțarea la acuzaţiile penale.

(Jurnal)