Conform celor de la ziare.com, în data de 27 mai, în cadrul licitației „All-Star Game” organizate de Artmark, se vor scoate la vânzare două avioane clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur: „Super One-Eleven”.

Ele au fost destinate, unul lui Nicolae Ceaușescu, iar celălalt fiind avionul prezidențial „Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu.

De precizat faptul că Rombac „Super One-Eleven” , avionul fostului dictator este considerat o bijuterie a industriei aeronautice locale fiind singurul avion de pasageri construit în România, prezentat public in 1982 și care a zburat pentru prima oara în ianuarie 1983, pe ruta București-Timișoara.

Avionul „Super One-Eleven” a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani, între 1986 și 1989. Aeronava a fost exploatată îndelung, dar nu a înregistrat niciun incident, nici chiar în condiții de zbor, dificile.

Avionul „Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale ale lui Ion Iliescu, este ultimul Rombac 1-11 construit în România, care a efectuat primul zbor în anul 1989.

Prețul de pornire ale avioanelor este de 25.000 de euro la licitație și pot fi văzute de public, începând de vineri 14 mai, de cei interesați sa le cumpere sau de simplii curioși, fizic, pe platforma Aeroportului International Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

(Jurnal)