
Autoritățile ne spun că anul acesta, de sărbători, nu avem voie să ne întâlnim în grupuri mari, pentru a evita îmbolnăvirile. Oficialii au uitat însă un amănunt: să specifice care este numărul persoanelor care ne-ar crea neplăceri …
După cum știm, din 14 noiembrie a fost prelungită starea de alertă. În consecință, școlile sunt doar online, trebuie să purtăm masca în spații publice, nu avem voie să mergem în restaurante sau cafenele, nu avem voie la cinematografe, nu putem să mergem la concerte sau la procesiuni, etc, etc etc…
O altă prevedere se referă tocmai la ceea ce ne interesa cel mai tare, în această perioadă, având în vedere că urmează o serie de sărbători pe care suntem obișnuiți sa le petrecem în familie, în spații extinse sau alături de prieteni.
În aliniatul 2 din articolul 1 al Anexei 3 din HG 967 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se arată: „Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”, începând cu data de 14 noiembrie 2020.
Aici intervine marea întrebare a cetățenilor: Până în ce număr de persoane se consideră ca fiind ”o reuniune”? De exemplu, în cazul în care vin la noi doi vecini , să ciocnească un pahar, de Ziua Națională sau să zicem că vin bunicii în vizită la nepoți de Moș Nicolae, se consideră că este o „reuniune cu prilejul unor sărbători” și urmează să ne luăm o neașteptată amendă?
Apoi, cine poate decide câte persoane pot intra în locuința unei persoane? Cine dă amenda și în baza a ce?
Oamenii își pun aceste întrebări, mai ales că urmează Crăciunul și Revelionul, iar autoritățile nu dau semne că ar putea ridica restricțiile, după 14 decembrie, având în vedere că tot mai multe localități intră în carantină din cauza numărului mare de infectări.
Sociologul Vladimir Ionaș spune că este vorba despre o nouă lacună legislativă și că fiecare va interpreta cum va dori această situație atât timp cât nu sunt limite clare impuse.
„Din punctul meu de vedere este din nou o problema a instituțiilor statului care au transmis acel mesaj publicului. Pentru că nu poți să vorbești despre reuniuni care nu trebuie să aibă loc fără să specifici numărul de persoane la care te referi.
Să înțelegem că sunt foarte multe familii care și în perioada aceasta și de sărbători se vor întâlni cu părinții sau cu bunicii, se vor vizita reciproc. Este permis sau nu? Ce înseamnă o petrecere sau o reuniune de mai mulți oameni?
Este și normal ca oamenii să își pună semne de întrebare, să nu aibă încredere în ce transmit autoritățile și mai este și acea întrebare de modul: Ok, nu avem voie și dacă, totuși, ne adunăm ce se întâmplă? Pentru că până la urmă te aduni pe proprietatea privată a unei persoane și nici măcar poliția nu poate intra fără un ordin judecătoresc.
Da, poate veni poliția la ușă să întrebe dacă are loc o reuniune de „x” persoane, pentru că nu știm care este numărul permis, iar persoana care răspunde la ușă să spună ca nu sunt opt, să zicem, sunt cinci. Nu are poliția cum să demonstreze dacă este așa sau nu.
Din păcate sunt din nou lacune legislative care lasă loc de interpretări și fiecare va face, oricum, așa cum vrea”, a spus sociologul Vladimir Ionaș.
Vladimir Ionas: „Problema nu este la societate ci la autorități„
„Cei mai mulți dintre români, trebuie să fim sinceri, în această perioadă au respectat interdicțiile. Sunt foarte multe familii care nu s-au întâlnit deloc tocmai din ideea de a proteja persoanele mai în vârstă, persoanele vulnerabile, care suferă de alte boli.
Nu cred că problema este în societate, la oameni. Problema ține de modul în care aceste instituții înțeleg să comunice și cât de transparente trebuie să fie.
Ok, înțeleg că este o problemă și nu trebuie să existe aceste reuniuni, însă trebuie explicat foarte clar de ce, care este numărul maxim pe care experții îl consideră oportun. Daca sunt doi adulți cu un copil și vin și bunicii, este în regulă sau nu?
Dacă merg o ora în vizita la bunici, purtând măști toți cei care se adună în apartament, este ok sau nu?
Sunt foarte multe întrebări la care nimeni nu oferă un răspuns. Sunt luate niște decizii fără a se aduce argumente, fără a se explica ce presupun aceste decizii și, evident, rezultatul nu va fi acela pe care și-l doresc pentru că vor fi foarte mulți oameni care nu vor respecta aceste solicitări mai ales pentru că nu sunt foarte clare. Adică, până la urmă și dacă ești bine intenționat, nu poți înțelege exact care este numărul acela de persoane de la care se consideră că reuniunea ar fi una ilegală.
În orice lege trebuie să se știe care este limita. Uite, când mergi la mare știi că nu ai voie să treci de geamandură. La munte trebuie să mergi pe traseele foarte bine marcate adică peste tot există o limită vizibilă, o limită palpabilă pe care fiecare cetățean să o înțeleagă. Reuniunile pur și simplu lasă foarte mult loc de interpretare. Fiecare va considera că reuniunea înseamnă altceva. De exemplu dacă vin alți membri ai familiei, frați, surori, părinți, poate nu o consideră o reuniune poate consideră că este ceva normal.
Ar trebui foarte clar să explice aceste lucruri și din păcate nu o fac.
Din păcate a devenit o obișnuință pentru toți românii acest mod foarte greșit de a comunica”, a explicat sociologul Vladimir Ionaș.
Poliția:”Nu este nicio pârghie pentru noi să acționăm”
Aceste prevederi par ambigue. Amenzile sunt usturătoare, însă poliția nu are cum să intre peste oameni în apartament să verifice câte persoane sunt și dacă este vorba despre o petrecere, dacă proprietarul nu deschide ușa.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor „Europol” spune că nu este nicio pârghie legală ca poliția să acționeze unde e vorba despre petreceri pe proprietatea privată a unor persoane fizice și că, de cele mai multe ori, organizatorii petrecerilor sunt amendați doar pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, cu 500 de lei, suma plătibilă la jumătate în 48 de ore.
În principiu se acționează la sesizarea vecinilor.
„Poliția se prezintă la ușa persoanei, dacă ni se deschide putem să identificăm subiecții contravențiilor și putem să aplicăm sancțiunile pe loc, dacă nu deschide, poate să își continue nestingherit petrecerea, iar poliția îl citează a doua zi, a treia zi, să se prezinte la poliție, să identifice, dacă poate, evident, cine a fost la petrecere.
Dar de cele mai multe ori vorbim doar despre tulburarea ordinii și liniștii publice, bazându-ne pe martori, adică sunt vecinii care au fost perturbați. Dar în rest, ca să putem aplica măsuri, cum a fost de exemplu în cazul petrecerii cu cei doi maneliști, acolo norocul polițiștilor a fost că acel loc era un penthouse închiriat, iar cel care l-a închiriat a venit și le-a deschis ușa. Altfel nu este niciun fel de pârghie. Probabil că trebuie să identificăm o soluție pentru că nu au de ce să sufere ceilalți locatari dacă o persoană se afla în stare de ebrietate și dă muzica la maximum, fără să-l intereseze de ceea ce spun ceilalți”, a spus Cosmin Andreica.
Cum este amendat organizatorul petrecerii, dacă nu deschide ușa
Liderul de sindicat a spus că de cele mai multe ori vorbim despre apeluri la 112 pentru tulburarea liniștii publice. „Dacă nu deschide ușa, pe baza informațiilor furnizate de vecini, se identifică proprietarul în baza de date și se transmite o invitație la sediul poliției. Doar cel mai probabil nu o sa zică nimeni că au fost 20 de persoane în apartament astfel că va plăti o amendă pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Aceasta pornește de la 500 de lei și cu posibilitatea de achitare cu jumătate din minim, adică 250 de lei.
Este clar că nu putem vorbi despre un control al autorităților asupra acestui fenomen al petrecerilor acasă”, a mai spus Cosmin Andreica.
România a trecut vineri, 20 noiembrie, pragul de 400.000 de infectări de la începutul pandemiei până în prezent.