Aproximativ 90% din pacienții cu forme moderate spre grave de Covid care au fost tratați la mai multe spitale din Grecia cu un medicament israelian au fost externați în cinci zile sau chiar mai puțin, arată un studiu clinic, scrie Jerusalem Post, preluat de către Știrile Pro Tv. 

Așadar, 93% din 90 de pacienți cu forme grave au fost externați în cel mult cinci zile, potrivit rezultatelor studiului.

Testul clinic de fază II a confirmat rezultatele testului clinic de fază I, condus în Israel iarna trecută și care a arătat 29 din 30 de pacienți aflați în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile.

Tratamentul, numit EXO-CD24 și bazat pe o moleculă numită CD24, care este prezentă în corp în mod natural, este dezvoltat de Sourasky Medical Center din Tel Aviv.

Principalul țel al acestui studiu este să verificăm dacă medicamentul este sigur”, a spus dr. Nadir Arber.

Până acum nu am înregistrat efecte secundare semnificative la niciun pacient din ambele grupe”, a adăugat el.

Studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți.

Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu COVID-19 nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, în cazul a aproximativ 5% dintre pacienți starea începe să se deterioreze“, explică Arber.

Principala cauză a deteriorării clinice este activarea sistemului imunitar, cunoscut de asemenea ca furtuna de citokine. În cazul pacienților Covid-19, sistemul începe să atace celule sănătoase din plămâni.

(Jurnal)