Atenționare MAE: schimbări ale vignetelor electronice în Bulgaria

0
386

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe români care merg în Bulgaria că, începând din 1 ianuarie 2023, vor intra în vigoare noile prevederi referitoare la reducerea cu 10% a cuantumului taxelor vinietelor electronice.

Reducerea se aplică în cazul vinietelor electronice pentru mijloacele de transport cu masa totală de până la 3,5 tone (inclusiv), care folosesc infrastructura publică rutieră bulgară supusă regimului taxabil.

Astfel, cuantumul taxelor vinietelor electronice va fi următorul:

– vinietă electronică cu valabilitate de 1 an: 87 leva;

– vinietă electronică cu valabilitate de 3 luni: 48 leva;

– vinietă electronică cu valabilitate de 1 lună: 27 leva;

– vinietă electronică cu valabilitate de 1 săptămână: 13 leva;

– vinietă electronică cu valabilitate pentru un week-end: 9 leva.

Autoritățile recomandă achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cei interesați, persoane fizice și companii de transport, pot obține informații relevante:

– privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL – www.bgtoll.bg/ro/;

– privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;

– privind starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

– privind regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia – pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens; privind starea vremii – www.weather.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

(Jurnal)