
Vin zilele de sărbători în care mai ales bărbaţii sunt tentaţi săconsume cantităţi ridicate de alcool. Trebuie ştiut însă că alcoolul pe cât de ușor este absorbit de organism, pe atât de lent este eliminat. În ficat, orice gram de alcool este descompus de enzime. Între numărul acestora și cantitatea de alcool consumată există o strânsă legătură.
Cea mai nefericită combinație alimentară este mâncarea grasă plus alcool. Aveţi grijă deci la jumări, slănină sau sarmale…
Dr. Ioan Florin Bălănică, nutriționist precizează în acest sens:
„Există o enzimă la nivelul ficatului, care metabolizează atât alcoolul, cât și grăsimile. În momentul în care consumăm atât alcool, cât și grăsime, enzima din ficat se află într-o dilemă – ce va metaboliza mai întâi, și atunci va lua alcoolul și va depune grăsimea.”
Combinația alcool – mâncare grasă produce, inițial, ficat gras, adică steatoza hepatică. Este reversibilă prin dietă și renunțare la alcool. Apoi apare steatohepatita, care presupune și inflamarea celulelor.
A treia etapă se numește fibroză hepatică , stadiul în care celulele funcționale ale ficatului devin cicatrici nefuncț ionale; nu mai e reversibilă și evoluează spre ciroza hepatică.Important este ca, după un pahar de alcool, să beț i apă, cât mai multă, pentru că alcoolul deshidratează.