Atenție când vă întoarceți de la turci! O escrocherie ce vă poate da o gaură în buget, la frontiera turco-bulgară!  

0
526

O mare escrocherie continuă, nestingherită, de ceva timp, în vama Cpt. Andreev, la granița dintre Turcia și Bulgaria. În frontiera turcă există un Duty Free extrem de atractiv pentru turiști, prin ofertele sale, la prețuri mici. Iată de ce turiștii care ajung aici (mă refer mai ales la cei români), sunt tentați să cumpere în primul rând țigări (numai la cartuș!) și băuturi alcoolice. Ajuns cu marfa la casă, casierul cere cumpărătorului pașaportul pe care îl scanează, în mod inexplicabil pentru turist. Veți afla însă imediat care este de fapt rostul acestei manevre…

Cu pungile pline, turistul merge la mașină și își bagă cumpărăturile printre celelalte bagaje, după care urcă la volan și trece vama, în partea bulgară. Aici, surpriză! Un vameș îi cere omului să deschidă portbagajul, invită pasagerii să coboare din mașină și se apucă de scotocit. La scurt timp individul, purtând mănuși negre, așează pe bordură captura, constând în mărfurile proaspăt cumpărate de turist, adică țigările și băutura (dacă aceasta este în cantitate mai mare).

Celor ce se scandalizează de acest gest al vameșului, li se arată lipit undeva, pe un geam, un afiș cu litere de-o șchioapă în care este precizat că fiecare turist are voie să treacă granița doar cu 50 grame de tutun! Păi, bine, bine, dar atunci de ce turcul de la casă, din Duty Free, nu a precizat nimic în acest sens, se întreabă turistul. Pentru că ăla are tot interesul să-și vândă marfa. Și astfel turistul se trezește cu o gaură de câteva zeci sau chiar sute de euro în buzunar.

Întorși în țară turistul mai are o surpriză! El află de faptul că tot ce s-a întâmplat la frontiera dintre cele două state (una UE , iar cealaltă în afara CE), este o escrocherie bine orchestrată din care ambele state câștigă. Cineva din sistemul vamal ne spunea că șmecheria e simplă: atunci când pașaportul este scanat la Casă în Duty Free, după câteva momente imaginile de pe pașaport sunt trimise către vameșii bulgari care astfel știu precis cine are în portbagaj țigări…

Soluția ar fi ca atunci când mergeți la turci și doriți să vă cumpărați tutun să o faceți din marketurile turcești, evitând astfel scotoceala prin rufăria personală  a vameșilor bulgari, care nu sunt nebuni să ia mașină cu mașină la scotocit, ci doar pe cele în care știu sigur (de la salariatul turc din Duty Free!), cine a cumpărat  tutun.

O escrocherie pe care nu știm de ce nimeni nu a dorit până acum să o denunțe și care aduce un enorm prejudiciu mai ales turiștilor amatori de țigări.

(A.Nonimu)