Astăzi începe Postul Crăciunului.  Ce   avem voie și ce nu, în acest post…

0
377

Postul Crăciunului ce începe astăzi 14 noiembrie, este ultimul post din acest an. Postul Nașterii Domnului  se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Această perioadă mai este cunoscută şi ca Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului. Este ţinut cu stricteţe de către toti credincioşii din ţară şi lume. Este ocazia de a iţi curăţa trupul şi sufletul în faţa lui Dumnezeu.

Credincioşii postesc an de an deoarece şi Iisus Hristos a postit pentru noi şi păcatele noastre. Este ocazia din an în care renunţi la plăcerile trupeşti, la mâncarea de dulce şi la gândurile urâte şi negative.

 

Ce înseamnă Postul Crăciunului

– ucigașul păcatelor

– vremea pocăinței,

– vremea mărturisirii păcatelor,

– vremea iertării,

– vremea însănătoșirii de boli,

– vremea infrânării poftelor.

 

De ce Postul Crăciunului a început mai devreme în 2018

Anul acesta, Postul Crăciunului începe cu o zi mai devreme. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului. Pentru ca data de 14 a picat într-o zi de miercuri, s-a lăsat sec cu o zi înainte. Adică pe 13 noiembrie şi postul începe pe data de 14 noiembrie.

Ce alimente nu avem voie să consumăm

Ca în fiecare an, de Postul Craciunului, credincioşii nu au voie să consume carne, brânzş şi ouă. Plus derivate din ele, evident. In fiecare luni, miercuri şi vineri din săptămânile până la Crăciun nu se mănâncă ulei şi nu se bea vin. In fiecare marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte și vin. In ziua de Ajun se mănâncaă grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, dar doar seara. De Crăciun se mănâncă de dulce.

 

Când se  poate consuma  untdelemn și vin

Ai voie să consumi aceste alimente în zilele următoare: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie. Ai voie doar dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea. In aceste zile Biserica prăznuieşte Sfinții mai importanți.

 

Când e dezlegare la pește

Se face când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. Se mănâncă peşte şi în zilele de luni, miercuri şi vineri din post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

 

Mai ai voie să consumi pește în zilele de : 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă ele cad  marți sau joi sau când marțea sau joia se sărbătorește  hramul bisericii.

 

ATENȚIE! Cei bolnavi, cei aflați sub tratament sau cei ce nu suportă regimul alimentar sunt sfătuiți să se rezume doar la postul minții și al sufletului, cu îngăduința Domnului .

 

(Sursa: calendarulortodox.ro)

 

.