Pentru absolvenții claselor a VIII-a astăzi începe EVALUAREA NAȚIONALĂ 2018 , cu examenul la ROMÂNĂ!

0
134

 Azi încep primele examene importante pentru elevi. Peste 150 de mii de absolvenți de gimnaziu sunt așteptați să susțină examenele de evaluare națională, pe baza cărora vor fi admiși în liceu.

Luni, 11 iunie, este programată proba scrisă la limba și literatura română. Subiectele, precum și baremul de corectare vor fi afișate după încheierea examenului, în jurul prânzului, iar miercuri, 13 iunie, elevii vor fi testați la matematică. În data de 14 iunie este programată proba scrisă la limba și literatura maternă pentru elevii minorităţilor naţionale.

Anul acesta elevii au avut un răgaz foarte scurt între încheierea cursurilor și începerea examenelor. Elevii de clasa a VIII-a au încheiat oficial cursurile vineri, 8 iunie, conform structurii anului școlar.

Probele sunt monitorizate audio-video

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Care sunt regulile în sala de examen:

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc., candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/ centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen”, arată un comunicat al Ministerului Educației.

De asemenea, MEN precizează că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor), precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor şi schemelor şi instrumente de desen la Matematică”, subliniază sursa citată.

Modelele de subiecte

Subiectele și baremul de corectare a lucrărilor vor fi afișate pe site-ul Ministerului Educației Naționale după încheierea probei, adică în jurul prânzului.

Elevii au avut la dispoziţie modelele de subiecte elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi care, potrivit Ministerului Educaţiei, au fost construite în funcţie de trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.

Afișarea rezultatelor

Primele REZULTATE ale examenului vor fi afișate în data de 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune CONTESTAȚII în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.

Media generală obținută în cadrul „EN VIII” are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.Restul de 20 la sută este ponderea mediei generale de absolvire a claselor  V – VIII.

Cazurile de fraudă şi tentativă de fraudă sunt sancţionate cu excluderea din examen şi acordarea notei 1.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţie şi o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Astfel, numărul 0800801100 va fi disponibil în perioada 11 – 14 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8,00 – 14,00.

Procente semnificative (peste 60%) ale mediilor mai mari sau egale cu 5 au fost înregistrate în Capitală şi în judeţul Cluj.

Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog.

În judeţul Giurgiu sunt înscrişi 2160 de candidaţi, examenul desfăşurându-se în 68 de unităţi de învăţământ cu nivel gimnazial.

(Jurnal)