AcasăActualitateAstăzi în lume este Ziua luptei împotriva cancerului de sân și a...

Astăzi în lume este Ziua luptei împotriva cancerului de sân și a scafandrilor militari!

140055_1Începând cu anul 2014, la 1 octombrie este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân.

 Statisticile la nivelul României arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011. „Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (…) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenție.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă două acțiuni convergente în vederea combaterii afecțiunilor oncologice: depistarea precoce, prin campanii de informare și programe de screening, în vederea depistării afecțiunilor în stadii incipiente, curabile prin tratament specific, și prevenția, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viață, nutriție, activitate fizică. Practica screeningului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu 2 ani înainte ca ea să poată fi palpată.

La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea Zilei luptei împotriva cancerului de sân. Potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit și alte grupuri interesate sunt încurajate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 1 octombrie — Ziua luptei împotriva cancerului de sân, iar Legea 273/2015 privind declararea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

Ziua de luptă împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară, la această dată, acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenție și prin efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea. România se înscrie și ea în rândul țărilor care marchează această zi, la 1 octombrie 2016, având loc, la București, cea de-a XVI-a ediție a Iluminării în roz, eveniment anual organizat de Fundația Renașterea. Anul acesta, clădirea ce poartă, pentru o noapte, culoarea speranței este Muzeul Național de Artă al României, Palatul Regal. La eveniment, participă și Anca Dana Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Ziua scafandrilor militari

Înființat în anul 1976, la 1 octombrie, pe structura Grupului 279 Scafandri Mangalia, Centrul de Scafandri din Constanța este singura instituție din România autorizată să breveteze scafandri profesioniști și să autorizeze și să inspecteze activitățile cu scafandri. 

1-octombrie-ziua-scafandrilor-militari-12289

Printre realizările de excepție ale scafandrilor militari se numără: prima scufundare în saturație cu amestecuri heliu-oxigen la adâncimea de 301 m (1981), prima scufundare în saturație după o tehnologie proprie cu amestecuri heliu-oxigen la adâncimea de 350 metri (1982), prima scufundare în saturație după o tehnologie proprie cu amestecuri azot-oxigen (februarie 1983), omologarea unei tehnologii de scufundare în saturație cu amestecuri azot-oxigen și recordul național de scufundare la 500 metri, stabilit la 25 septembrie 1984.

Din anul 1998, Centrul de Scafandri participă la lucrările Agenției de Standardizare NATO (NSA), iar în 2005 a devenit membru cu drepturi depline în cadrul comisiei UDWG, grup de lucru care se ocupă cu standardizarea operațională, tehnică și procedurală în domeniul scufundărilor.

SURSA: AGERPRES

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
78 %
1.5kmh
0 %
Dum
30 °
lun
31 °
mar
30 °
mie
24 °
joi
20 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com