Astăzi este ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Cu ce se îmbracă în această zi cele mai importante clădiri din orașele lumii…

0
312

În fiecare an, la data de 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Începând cu 1981, activiştii pentru drepturile femeii,  ziua de 25 noiembrie este statuată ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.

În acest an, tema zilei este „UNITE!Activism to End Violence against Women & Girls” în traducere: UNITATE! Activism pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor şi fetelor”.

Cu acest prilej  principalele clădiri şi repere ale oraşelor, vor fi îmbrăcate în culoarea portocaliu ce reprezintă un viitor mai luminos, eliberat de orice formă de violenţă îndreptată împotriva femeilor şi fetelor, după cum arată site-ul https://www.un.org/.

Mişcarea #MeToo, fondată de activista Tarana Burke în 2006, a explodat şi a declanşat mobilizarea globală, creând un moment de urgenţă în prevenirea şi răspunsul la violenţa împotriva femeilor şi fetelor. De atunci, s-au creat o conştientizare şi un impuls fără precedent datorită muncii neîntrerupte a activiştilor, a apărătorilor drepturilor femeilor şi a susţinătorilor supravieţuitorilor din întreaga lume pentru a preveni şi elimina violenţa împotriva femeilor şi fetelor.

Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit, la 7 februarie 2000, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, potrivit site-ului https://www.un.org/

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor marchează, la fel ca în fiecare an, lansarea campaniei „UNiTE to End Violence against Women” (25 noiembrie – 10 decembrie), o iniţiativă de 16 zile de activism care se încheie cu Ziua internaţională a drepturilor omului , în data de 10 decembrie.

Această campanie, condusă de secretarul general al ONU şi UN Women din 2008, îşi propune să prevină şi să elimine violenţa împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume.

Campania din acest an are drept scop mobilizarea întregii societăţi pentru a deveni activişti în acţiuni de prevenire a violenţei împotriva femeilor, pentru a fi solidari cu activiştii pentru drepturile femeilor şi pentru a sprijini mişcările feministe din întreaga lume pentru a rezista la retrogradarea drepturilor femeilor şi pentru a face apeluri pentru o lume liberă de violenţe împotriva femeilor.

În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, menţionează site-ul http://insp.gov.ro/

„Declaraţia privind Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor”, emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, defineşte violenţa împotriva femeilor ca „orice act de violenţă bazată pe gen, care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat vătămarea fizică, sexuală sau suferinţa psihologică asupra femeilor, inclusiv ameninţările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viaţa publică sau privată.”, notează site-ul https://www.un.org/.

(Sursa: AGERPRES)