Astăzi este 15 august – Ziua de ”Sântămăria Mare”! Sfânta este ocrotitoarea marinarilor! Se urează sau nu ”La mulți ani” în această zi? Superstiții…

0
187

Sfânta Maria este una dintre cele mai mari ”sărbători creștine” din an. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

 

 În această zi de Sfânta Maria este sărbătorită Ziua Marinei române,  de-a lungul fluviului Dunărea și de la malul mării, fiind  considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Române a fost   sărbătorită pentru prima dată în anul 1902.

În timp ce pe 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare), pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului (Sântămăria Mică).

Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, dintre care peste 1,8 milioane de femei și 400.000 de bărbați. Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de români au în buletin numele Marian.

Se spune sau nu „La mulți ani”  în această zi?

Una dintre cele mai mari dileme ale acestei sărbători pleacă de la întrebarea : este păcat să urăm „La mulți ani” sărbătoriților care poartă numele de Maria sau Marian? Dat fiind faptul că vorbim despre Adormirea Maicii Domnului, moartea acesteia, o comemorare a Sfintei Maria, nu există motive de bucurie.

De-a lungul anilor subiectul a stârnit controverse puternice. Unii consideră că de sărbătoarea Maicii Domnului, pe 15 august, se pomenesc doar morții ți că ziua onomastică, în care îi sărbătorim cu adevărat pe cei ce poartă numele sfânt, este cea de pe 8 septembrie, când este Nașterea Maicii Domnului.

Există preoți care au declarat în fața credincioșilor faptul că putem spune „La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie, deoarece „Adormirea Maicii Domnului” reprezintă de fapt mutarea ei în ceruri, adică învierea și mutarea într-o altă viață.

Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi 

În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca fetele nemăritate să culeagă flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta,  familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Conform uperstiţiilor în multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească şi să ia boli, pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Cei ce vor lucra în această zi  vor avea recoltele blestemate şi fără roade.

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească alesul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

În această zi nu se tunde părul. Fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

(Jurnal)