
Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, România a fost lovită de unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria sa. Seismul, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, a zguduit întreaga țară timp de aproximativ 56 de secunde. Cutremurul și-a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, la o adâncime de aproximativ 100 km.
Majoritatea românilor se pregăteau în acea zi de 4 martie 1977 deși era sâmbătă, pentru una de muncă, pentru că sâmbăta nu era liberă în regimul comunist.
La televizor rula, culmea ironiei, un film bulgăresc care se numea: „Dulce şi amar“. În acest timp a început coșmarul! Era ora 21:22…
Bilanțul a fost tragic: peste 1.570 de morți ( dintre care 1.391 doar în București), peste 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe distruse.
Oraşul Zimnicea a fost transformat în ruine: 175 de case prăbuşite, 523 – grav avariate, 4.000 de sinistraţi. Craiova: 550 de clădiri avariate, 30 de morţi şi 300 de răniţi. Ploieşti: 194 de locuinţe distruse, 2.194 – grav avariate, peste 70 de întreprinderi din judeţ şi-au întrerupt activitatea. Buzău: 1.900 de clădiri avariate şi complet distruse, peste 300 de şcoli, grădiniţe şi creşe şi 30 de instituţii socio-culturale.
Unda de șoc s-a resimțit în aproape toate regiunile României, dar și în câteva din statele vecine: Bulgaria ( în orașul Sviștov s-au prăbușit trei blocuri de locuințe, ucigând peste 100 de oameni), resimțit chiar și în Rusia, la Moscova și la Sankt Petersburg.
Atunci şi-au pierdut viaţa o serie de actori de prestigiu și personalități culturale: Toma Caragiu şi Eliza Petrăchescu; poeţii, prozatorii şi criticii literari Alexandru Ivasiuc, A. E. Bakonsky, Savin Bratu, Daniela Caurea, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Mihai Gafiţa şi Aurel Lambrino, istoricii Corina Nicolescu şi Nicolae Vătămanu, regizorul Alexandru Bocăneţ și întreaga familie a îndrăgitei cântăreţe Doina Badea…
Întors de urgență în țară, Ceaușescu a instituit starea de necesitate și a mobilizat armata, pompierii și alte forțe de intervenție. Cutremurul a fost folosit însă și ca pretext pentru demolarea unor clădiri considerate „incomode” de către autorități. Printre acestea, Biserica Enei din București, distrusă în mod deliberat, precum și fostul sediu al Uniunii Artiștilor Plastici.
Zgomotul puternic care a însoțit acest cutremur a fost descris de martori ca un vuiet înfricoșător, ca o groază venită din adâncurile pământului.
În doar câteva secunde, în timp ce pământul se zguduia, sunetul amețitor al vibrațiilor și al prăbușirii clădirilor a amplificat panica și confuzia.
Casa de Filme 3 a realizat un an mai târziu ( 1978), un film-documentar de 80 de minute despre cutremurul devastator din 1977, în rolurile principale fiind distribuiți actorii Corneliu Dan Borcia, Any Braeschi și Tatiana Iekel. Regia eta semnată de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu.
Sursa: Presa vremii
Foto : Adevărul