Astăzi, 3 august este Ziua Internațională a PEPENELUI ROȘU! Cine este cel mai mare producător din lume. La ce este bun în sănătate…

0
447

Data de 3 august a fost declarată Ziua internaţională a Pepenelui roşu! Acest fruct al verii este iubit de toată lumea datorită gustului extrem de bun, dar şi datorită beneficiilor minunate ce le aduce asupra sănătăţii noastre.

Pepenele verde (Citrullus lanatus), face parte din familia Cucurbitaceae. Planta este originară din Sudul Africii şi este una dintre cele mai populare specii de pepeni.

Pepenele are coaja netedă,  de culoare verde. Miezul este suculent, dulce şi răcoritor. Culoarea acestuia este în majoritatea cazurilor roşie, însă pot fi întâlnite şi soiuri de pepeni cu miezul roz, portocaliu sau galben.

Mic istoric

Pepenii verzi sunt originari din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu clima caldă. Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datând din urmă cu 5.000 de ani. Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, aduși de mauri. Grație lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în America, sub formă de semințe. Încep să fie cultivați de indieni, dar numai după războiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase.

În țara noastră, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.

Soiul de Dăbuleni este deja recunoscut în țară, motiv pentru care mulți dintre comercianți vând pepenii din Grecia ca fiind de Dăbuleni.

Pentru a planta pepene verde în scop comercial, se recomandă să se planteze cel puțin 4000mp, pentru ca plantele să beneficieze de o polenizare adecvată.

Excelent pentru sănătate

Fructul de pepene verde conţine aproximativ 6% zahăr şi 92% apă, din greutatea totală. Ca multe alte fructe este o sursă bogată în Vitamina C. Betacarotenul şi licopen sunt pigmenţi vegetali care dau culoarea fructului.

Pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. Pepenele roșu este o sursă foarte bună de vitamina B6 și o sursă bună de vitamina B1, magneziu și potasiu, de vitaminele A, B, E, K și C. Pepenele verde mai conține tiamină, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu.

Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale dieta cu pepene verde reprezintă o adevărată sursă de sănătate!

Conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți foarte puternici, pepenele ne hidratează și ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecțiuni. Vitamina A împreună cu vitamina C și E contribuie la un aspect sănătos al pielii și al părului.

S-a dovedit științific că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Licopenul, pe lângă faptul că asigură pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin și cancerul esofagian. Prin conținutul de citrulina, un aminoacid care dilată vasele sangvine, acționează asemănător medicamentelor prescrise pentru tratarea disfuncțiilor erectile.

Pepenele are un conținut ridicat de vitamine din grupul B, responsabile de producerea de energie a organismului. În plus, spre deosebire de băuturile care conțin cofeină, pepenele verde hidratează foarte mult, fiind mai eficient în perioadele cu temperaturi ridicate ale verii, care conduc rapid la probleme provocate de deshidratare.

Pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanți, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită și diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoși și care pot deteriora celulele și membranele celulare. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă.

Pentru o digestie sănătoasă, pepenii nu trebuie combinați cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs foarte acid, care fermentează în stomac și încetinește digestia altor produse, influențând punerea în greutate. Consumat între mese și în cantități moderate sau ținând cure doar de pepene verde, acesta este foarte sănătos și recomandat în lunile de vară, ajutând și la detoxifierea organismului și ajutând la procesul de slăbire.

Dar nu doar pulpa pepenelui roșu este utilă organismului ci și semințele acestuia. Acestea sunt pline de nutrienți valoroși și pot fi consumate atât crude, direct din pepene, dar și uscate sau coapte, adăugate în salate și alte preparate.

Semințele sunt de culoare neagră, maro sau albă și sunt bogate în vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid pantotenic.

Proteinele din semințele de pepene verde conțin aminoacizi esențiali, printre care cei mai importanți sunt: arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a ameliora suferințele arterelor mici.

Cea mai răspândită vitamină din grupul B, care se află în semințele de pepene verde este niacina, esențială pentru menținerea sănătății sistemului nervos, sistemului digestiv și pentru menținerea elasticității pielii.

În ceea ce privește mineralele, acestea abundă în semințele de pepene verde. Pe primul loc se află magneziul urmat de altele, precum fosforul, fierul, potasiul, sodiu, cupru, mangan și zinc. Toate acestea contribuie la procesele metabolice, întrețin musculatura și articulațiile, dar și tonusul musculaturii netede.

Cel mai surprinzător lucru, care poate fi spus despre semințele de pepene verde este cantitatea de grăsimi sănătoase pe care acestea le conțin, aceste fiind grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, omega 3 și omaga 6.

În consumul de pepene verde există și unele contraindicații de care trebuie să ținem cont. Dieta cu pepene verde este contraindicată în următoarele cazuri: diabet zaharat; boli ale pancreasului; pietre la rinichi; anomalii genetice ale sistemului urogenital; adenom de prostată; pielonefrită (inflamații ale rinichilor și pelvisului cauzate de infecții bacteriene); recuperare postoperatorie; gastrită cronică, ulcer gastric; colită, diaree.

Miezul pepenelui roşu conţine peste 90% apă, ceea ce îl recomandă în tratamentul afecţiunilor rinichilor şi ale întregului aparat urinar.

Având şi puţine calorii – 30 pe suta de grame – pepenele este recomandat şi în curele de slăbire, însă nu trebuie consumat în exces, şi mai ales nu cu pâine.

Pepenele roşu ajută şi la detoxifierea organismului, datorită enzimelor şi acizilor organici conţinuţi mai ales în apropierea cojii.

Pepenele este recomandat persoanelor cu un organism slăbit, bătrânilor, cât şi celor care au avut sau mai au o alimentaţie plină de toxine din mezeluri şi alte produse procesate.

Pepenele roşu are aminoacizi care ajută la păstrarea arterelor în stare bună. Aminoacizii din pepene ajută la îmbunătăţirea fluxul de sânge şi sănătăţii inimii.

Vitamina B6 conţinută de pepenele rosu este folosită de organism pentru a produce substanţe chimice la nivelul creierului, precum serotonina, melatonina şi dopamina, care ajuta corpul în combaterea anxietăţii şi panicii.

Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar şi îl ajută să ne protejeze împotriva infecţiilor şi virușilor şi este cunoscută pentru stimularea acestuia şi protecţia impotriva radicalilor liberi.

 

Valori nutritive per 100g.
proteine 0,6 g
glucide 7,6 g
grăsimi 0,2 g
apă 91,1 g
vitamina C 8 mg
fibre 0,4 g