Buna Vestire este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos. Marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”.

Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi pentru a îți merge bine tot anul.

Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. Totodată, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă.

 Potrivit tradiției populare, de Buna Vestire, oamenii nu au voie să se certe. Despre cei care se ceartă, se spune că vor avea necazuri tot anul. În această zi, se fac şi previziuni meteorologice. Se spune că aşa cum este vremea de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti.

E şi Ziua Cucului

În popor, departe de sensul ritualului creștin, există tradiția sărbătoririi cucului. În preajma echinocțiului de primăvară, moment de răscruce al naturii, când se întorc păsările călătoare, se pot face predicții cu privire la starea vremii. Pe la ţară, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.

Ce să faci la Buna Vestire – mănâncă bine!

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. Numai că peștele este vedeta meniului de sărbătoare. Și asta pentru că, în Postul Mare, sunt doar două dezlegări la pește: la Buna Vestire și la Florii. Iar cine se înfruptă cu pește până la Blagoveștenie, face mai mare păcat decât dacă ar fi mâncat orice altă carne. Căci tocmai sacrificarea peștelui face din această zi o sărbătoare, indiferent dacă pică în zi de post sau nu. De Buna Vestire e strict interzisă cearta. Tot în această zi se purifică stupii, trecându-se pe deasupra unui foc, se afumă și se stropesc cu agheazmă. Oamenii veghează ca nu cumva să se pună vreo cloșcă pe ouă, căci e semn rău.