La data de 22 septembrie, în fiecare an, comunitatea globală a pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică (LMC) marchează Ziua Mondială LMC – o inițiativă a organizațiilor de pacienți din întreaga lume lansată în 2008, care-și propune transmiterea de mesaje de solidaritate celor afectați de această boală, în speranța îmbunătățirii accesului la diagnostic și tratament.

Ce este LMC?

 Leucemia Mieloidă Cronică este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Acum mai mulți ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Astăzi, dacă pacienții sunt diagnosticați la timp și tratați corect, aceștia pot avea o speranță de viață similară cu a populației generale.

De ce este nevoie de o Zi Mondială LMC?

În fiecare an, pe 22 septembrie, pacienții cu leucemie mieloidă cronică (LMC) din întreaga lume se reunesc pentru a sensibiliza publicul larg, decidenții și profesioniștii din domeniul medical cu privire la nevoile acestora. Din nefericire, există încă o lipsă gravă de acces la tratamentele standard și la instrumentele de monitorizare pentru pacienții cu LMC în multe țări din întreaga lume.

Despre LMC

Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă mutația genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge;

  • În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu LMC în tratament;

  • De câțiva ani, nu mai există liste de așteptare pentru tratament;

  • LMC reprezintă aproximativ 20% din leucemiile la adulți;

  • Incidenţa este de 1,6 cazuri noi/an la 100.000 adulţi, LMC fiind considerată boală rară;

  • Vârsta medie la diagnosticare este de 53 ani.

Septembrie este luna conștientizării cancerului de sânge, iar Takeda ( o companie bio-farmaceutică globală cu o istorie remarcabilă de 240 de ani de activitate în slujba pacienților de pretutindeni), dorește să marcheze această perioadă prin implicarea activă în mai multe activități și evenimente în acest sens. Inclusiv la nivel intern, desfășurăm o campanie prin care angajații Takeda poartă în fiecare miercuri din septembrie haine sau însemne de culoare roșie.

 (Persoană de contact: Alin Iliescu alin.iliescu@pointpa.ro  Tel: 0725 932 333)

Pentru că Leucemia este tot o formă de cancer (cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase), caracterizat printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite ”blaști” (singular blast), amintim că Spitalul județean Giurgiu a suferit ani buni din cauza lipsei de oncologi, fiind nevoiți să se apeleze doar la serviciile medicale ale doctorului Florin Onisim.

Recent, acestuia i s-au mai alăturat încă două doctorițe pe această specialitate.