La data de 22 septembrie, în fiecare an, comunitatea globală a pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică (LMC) marchează Ziua Mondială LMC – o inițiativă a organizațiilor de pacienți din întreaga lume lansată în 2008, care-și propune transmiterea de mesaje de solidaritate celor afectați de această boală, în speranța îmbunătățirii accesului la diagnostic și tratament.
Ce este LMC?
Leucemia Mieloidă Cronică este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Acum mai mulți ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Astăzi, dacă pacienții sunt diagnosticați la timp și tratați corect, aceștia pot avea o speranță de viață similară cu a populației generale.
De ce este nevoie de o Zi Mondială LMC?
În fiecare an, pe 22 septembrie, pacienții cu leucemie mieloidă cronică (LMC) din întreaga lume se reunesc pentru a sensibiliza publicul larg, decidenții și profesioniștii din domeniul medical cu privire la nevoile acestora. Din nefericire, există încă o lipsă gravă de acces la tratamentele standard și la instrumentele de monitorizare pentru pacienții cu LMC în multe țări din întreaga lume.
Despre LMC
Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă mutația genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge;
-
În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu LMC în tratament;
-
De câțiva ani, nu mai există liste de așteptare pentru tratament;
-
LMC reprezintă aproximativ 20% din leucemiile la adulți;
-
Incidenţa este de 1,6 cazuri noi/an la 100.000 adulţi, LMC fiind considerată boală rară;
-
Vârsta medie la diagnosticare este de 53 ani.