Românii au pus pe grătare, în minivacanţa de 1 Mai, peste 30 de milioane de mici, depăşind cantitatea consumată anul trecut cu circa 10-15 procente, arată estimările realizate de către procesatorii de carne.

“Din discuţiile avute cu procesatorii de mici, estimăm că, în minivacanţa de 1 Mai, s-a depăşit pragul de 30 milioane de mici, o creştere de 10-15% faţă de anul trecut. Perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai se caracterizează printr-o creştere a producţiei de mici de la 15% la 30% faţă de o perioada obişnuită. Sigur că variaţiile sunt în funcţie de comenzile primite şi de capacitatea de depozitare. Trebuie să vă spun că, deja, de săptămâna trecută, au existat situaţii în care unii retaileri au rămas fără mici în galantare. Preferaţii românilor sunt în continuare micii făcuţi din amestec de carne de porc cu carne de vită, de altfel aceştia fiind şi cei mai vânduţi”, a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tănase, director executiv la Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Reprezentantul procesatorilor afirmă că o parte din micii tradiţionali româneşti iau calea exportului, mai ales în ţările unde sunt comunităţi de români.

În ceea ce priveşte preţul cărnii şi al produselor din carne, reprezentanta ARC nu exclude alte măriri de preţ în perioada următoare după creşterea semnalată la începutul anului, din cauza majorării preţului la motorină, gaz şi electricitate.

Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an.

Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consuma mici cât pentru o lună întreagă.