Asigurații la stat vor avea dreptul la o listă extinsă de servicii medicale dentare. Care sunt și noile analize de laborator decontate, începând cu luna iulie! 

0
701
Dentist doing a dental treatment on a female patient

Începând cu luna iulie, o serie de serviciil medicale stomatologice  vor fi și ele adăugate în lista de servicii decontate de stat pentru asigurați. 

Astfel servicii precum detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare sunt adăugate asiguraților, care au dreptul la un pachet de servicii de bază, în conformitate cu  Legea nr. 95/2006  privind reforma în domeniul sănătății.

Printre capitolele medicale acoperite de asigurarea de sănătate este și acela al medicinei dentare și include o serie de acte terapeutice, pornind de la consultație și continuând cu tratamente, intervenții chirurgicale, restaurarea sau înlocuirea dinților (tratamente protetice), iar acestea sunt prevăzute în articolul Normele metodologice de aplicare a HG 521/2023

.Pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se vor introduce noi servicii diagnostice și terapeutice.

Printre aceste servicii se vor regăsi recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cazul femeilor simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax, ce este utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică și altele.

Iată care sunt noile analize de laborator care urmează să fie decontate, începând cu luna iulie a acestui an:

– transferină serică;

– alfa amilază;

– lipază;

– lactatohidrogenaza (LDH);

– rezervă alcalină (determinarea bicarbonatului seric);

– vitamina B 12;

– acid folic; moderne

– raport albumină/ creatinină într-un eșantion de urină spontană