„PCM Rom” și „Top Technology”, societăți fanion pentru economia județului Giurgiu și nu numai…

0
1523

La scurt timp după dialogul purtat anterior cu administratorul societăților „Top Technology” și „PCM Rom”, Bogdan Pena, am revenit la sediul acestuia, situat în Zona Liberă Giurgiu, pentru a continua prezentarea activității desfășurate în cele două unittăți de producție.

De data aceasta directorul general al celor două societăți, Bogdan Pena, ne-a vorbit despre societatea mai nouă, PCM Rom, a cărei hală modernă, situată adiacent pavilionului administrativ al Zonei, demonstrează de la o singură privire faptul că aici s-au investit sume importante.

                        Foto: Bogdan PENA – director general

Am încheiat anul 2022 foarte bine. Rezultatele firmei tot cresc – ne spunea Bogdan Pena.

Asta pentru că aici se produc piese ambutisate, deformate plastic , piese componente pentru sistemele de evacuare a gazelor pentru toate tipurile de autoturisme, începând de la Fiat, BMW, Mercedes și până la Lamburghini Porsche,  cu care vom începe curând colaborarea și pentru toate tipurile de casete auto. Cifra constantă crește constant.

 Pe perioada de Pandemie când pe piața automotive s-a produs un declic , noi ne-am menținut. În plus am început să colaborăm bine cu cei de la” Arctic”, reușind să pregătim aici la noi, niște material pe care nu puteau să îl facă în altă parte. Trendul este permanent crescător și din punct de vedere al cifrei de afaceri,  dar și al numărului de comenzi pe care îl avem cât și a încrederii pe care clienții ne-o arată…Și asta ne bucură.

Suntem într-o discuție cu o firmă, cu o multinațională foarte mare care a fost și ea preluată de un client de-al nostru tradițional FOREVIA (fostă Faorecia) care au preluat HELLA, numărul unu în ceea ce privește producția de faruri pentru mașini.

 La HELLA am văzut cetățeni români care fac față cu brio la orice fel de provocare profesională. Dovedesc profesionalism de cel mai înalt nivel. Am fost acolo cu două persoane din Italia care au rămas impresionate de profesionalismul oamenilor de acolo. Și trebuie precizat faptul că firma nu este la origini cu acționariat român însă de la director tehnic și până la ceilalți din stafful tehnic erau numai români.

Cei de la ”Hella” au fost foarte interesați de a lucra cu o firmă din România și iată că ne-au ales pe noi. Nu întâmplător, căci ne știau de la cei de la FOREVIA. Colaborarea cu HELLA presupune o sumă destul de mare de circa două milioane de euro. Dar noi suntem interesați să lucrăm și cu firme din România, nu numai din străinătate.

Dincolo de faptul că plătim aici, în România, unde trăim, avem și un suport  mai concret, mai aproape de noi, decât să fii nevoit să te duci de fiecare dată în altă parte. O altă colaborare o avem cu o multinațională… E vorba de ”PUREM”, cu sediul la Oradea, ai căror reprezentanți ne spuneau că sunt foarte mulțumiți de colaborarea cu firmele din România. Avantajul este multiplu… suntem aproape, vorbim aceeași limbă, te înțelegi altfel cu ei, găsești mereu o soluție. Dacă ești în altă parte, ce faci? 

Tendința astăzi a investitorilor este de a  merge spre Europa de Est… O altă firmă, germană, cu o cifră de afaceri uriașă, cu care am avut un contact foarte bun, ICS, ce lucra în China, la acest moment vrea să se transfere în România. Suntem deja în discuții cu ei. Sunt interesați de  matrițele din Top Technology, dar și de PCM… Le-am dat deja o ofertă pe care o discută cu clientul lor final… S-ar putea să se lege.

L-am întrebat pe directorul general ce îi determină pe cei din aceste firme mari să căute firme de aici, de la noi… Să fie vorba de profesionalismul salariaților sau ce altceva?  Bogdan Pena ne spunea că, în general, tendința actuală a societăților în ultima perioadă este aceea de a se pleca din China, unde își deschiseseră afacerile. Apoi sunt legate de creșterea costurilor transportului.

Dincolo de asta, în Europa de Est, mâna de lucru este mai ieftină, iar în România mai există o cultură tehnică deși s-a diminuat mult în ultima perioadă. Aici, în România, dacă cineva lucrează mai mult se face de râs, în schimb cei de acolo vor să demonstreze din ce în ce mai mult ce pot ei să facă.

Am avut și eu niște băieți, de la mine, pe care au încercat să îi recruteze firme de afară, însă oamenii și-au dat seama că ceea ce câștigau afară, în plus, era insignifiant față de avantajele pe care le aveau în țară. În primul rând că erau la ei acasă, stăteau cu familia, ceea ce înseamnă foarte mult. Și aici, în țară se pot câștiga bani mulți, dar pentru asta trebuie să ai rezultate.

Cei ce vin relocați în România, de afară, nu sunt chiar cei mai buni, din eșalonul întâi…

Top Technology merge pe aceeași linie. Așa cum vă spuneam,  am ieșit cu rezultate pozitive din anul ce s-a încheiat. Din păcate aici, la această firmă, ducem mare lipsă de personal. Salariații de la „Top Technology” trebuie să aibă o experiență mult mai mare și cunoștințe mult mai vaste decât cei de la PCM Rom. Pentru că aici este vorba de prelucrări, de matrițe care se fac… La PCM Rom totul este mult mai automatizat, este producție de serie nu ca dincolo, unde se execută unicate. Am reușit și la Top Tehnology să automatizăm un pic producția prin soft-urile pe care le folosim… Operatorul primește programul gata făcut, toate mașinile fiind legate în rețea. El nu face altceva decât să schimbe anumite programe, dar trebuie să aibă aceste cunoștințe, cum, și în ce mod trebuie să facă acest lucru.

Diferența e că la PCM Rom sunt milioane de piese pe care le producem pe lună, în timp ce la Top Technology nu este posibil așa ceva. În plus, la aceasta din urmă sunt etape finale ale matrițelor pe care și le fac clienții, cum este cazul uzinelor ”Dacia”. De aceea încercăm cu ICS, ce doresc matrițele făcute la gata, pe urmă producția de serie făcută de PCM Rom.

Ca investiții, pot spune că numai în PCM sunt 7 milioane de euro investiți, de la crearea firmei și până în momentul acesta. Și sigur că vom continua să facem investiții, pentru că vom avea nevoie.

Cei care ni s-au adresat au înțeles în timp că aici se lucrează cu înalt profesionalism, că pot avea deplină încredere în noi. 

Din momentul acesta cresc mult cifrele de afaceri, avem deja niște contracte care încep din 2024… O să livrăm și în Mexic și atunci se vor impune sigur noi investiții.

Dar au existat și greutăți… Datorită creșterii prețului energiei am trecut printr-o perioadă extrem de grea. Eram la un pas de colaps. Ajunsesem ca de la 900 lei/Mw, cât plăteam inițial, să ajungem să plătim 7000 lei! Până la urmă am reușit să semnăm un contract echitabil, la Prețul Mediu de Tranzacționare pe luna respectivă, plus vreo 10%.  Asta ne-a determinat să instalăm urgent panouri fotovoltaice care au însemnat un mare câștig pentru noi, economisind acum 1/3 din ceea ce plăteam înainte. Evident că lucrul acesta îl reușim atunci când afară este soare…

Din păcate, nu am putut cădea la o înțelegere cu ENEL-ul la acel moment, așa că am găsit o altă variantă mult mai avantajoasă, deși se ajunsese cu solicitările până la nivel de parlamentari. Nu a fost însă chip să ne înțelegem, deși niște reprezentanți de-ai lor s-au deplasat până aici la noi… ne mai spunea Bogdan PENA, directorul a două firme de succes din Zona Liberă Giurgiu, PCM Rom și Top Tehnology, care, cu siguranță, tind să devină societăți fanion pentru economia acestui județ și nu numai…

(Florian Tincu)