Dan Motreanu: „Aristocratul – O viață cât un secol”. Confesiunile lui Constantin Bălăceanu-Stolnici

0
408

„Familia Bălăceanu are o istorie seculară, cu rădăcini în Evul Mediu, și aparține atât boierimii valahe, cât și nobilimii occidentale. Membrii familiei au fost mari ctitori de biserici, ridicând nu mai puțin de 16 lăcașuri de cult. Am participat astăzi la lansarea volumului de amintiri ale lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic neurolog, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Deși exclus din învățământ la începutul perioadei comuniste, Constantin Bălăceanu-Stolnici a reușit să aibă o carieră ieșită din comun. A realizat cercetări în domeniul neurofiziologiei, neuropsihiatriei, geriatriei, fiind unul dintre fondatorii neuro și psihociberneticii. Cercetările sale au vizat și istoria medicinei, istoria Țărilor Române, antropologia fizică și culturală.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost și președintele Senatului PNL.

Cartea explorează viața sa și relațiile cu diferite personaje istorice – Regele Mihai, Carol al II-lea, Ion Antonescu sau Patriarhii României. De asemenea, este punctat momentul colaborării cu Ana Aslan. Autorii intră în dialog cu Bălăceanu-Stolnici pe cele mai diverse teme, cum ar fi influențele masonice în Revoluția franceză, stânga progresistă și post-democrația sau sfârșitul pandemiei”.

La 98 de ani, Constantin Bălăceanu-Stolnici este un om implicat și se menține în activitate, explicând că antrenarea creierului este esențială. „Eu am treabă multă, stau câte 4-5 ore la calculator, scriu, citesc. Asist la piese de teatru bulevardiere franceze care îmi aduc aminte de La Belle Epoque, asist la concerte, mă plimb prin orașele Europei și ale lumii cu Google Street, fac excursii, am o activitate intelectuală și culturală foarte intensă, grație calculatorului. Bineînțeles, fac și treabă. Îmi pregătesc cursurile, îmi pregătesc conferințele, intervențiile la simpozioane, îmi pregătesc articolele diverse, sunt într-o activitate permanentă de la 9 dimineața la 9 seara”, afirma Stolnici, în cel mai recent interviu.

(Dan Motreanu, europarlamentar liberal)