Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Arhiepiscopul Tomisului, TEODOSIE, zis Tomitamul, cercetat de DNA pentru infracțiunea de ”cumpărare de influență”!

Arhiepiscopul Tomisului, TEODOSIE, zis Tomitamul, cercetat de DNA pentru infracțiunea de ”cumpărare de influență”!

0
Arhiepiscopul Tomisului, TEODOSIE, zis Tomitamul, cercetat de DNA pentru infracțiunea de ”cumpărare de influență”!

Într-un comunicat, procurorii DNA, Serviciul teritorial Constanța, informează că au dispus efectuarea urmăririi penale față de arhiepiscopul Tomisului,  PETRESCU TEODOSIE, zis Tomitamul, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Se pare că dandanaua cucernicului arhiepiscop s-ar datora unui filmuleț pus pe mediile de socializare de către jurnaliștii de la Redorder în care fața bisericească încearcă să înlesnească niște afaceri cu Ministerul Cultelor…

”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Alături de Arhiepiscopiei Tomisului este cercetat  si un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Arhiepiscopul Teodosie a mai fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual începând cu data de 5 mai 2009, dar dosarul a fost clasat de procurori.

În data de 3 februarie 2017 a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, iar în data de 5 iunie, 2019 a fost achitat în acest dosar de Curtea de Apel Constanța, pentru ca în data de 14 februarie, 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție să hotărască, definitiv, achitarea, pe motiv că fapta nu există.

De data asta însă pare că preacuviosul Teodosie a dat de…Ptiu, iartă-ne Doamne!

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
47 %
1.9kmh
100 %
Dum
17 °
lun
20 °
mar
17 °
mie
18 °
joi
16 °