Aproape jumătate de milion de euro, încasați de Penitenciarul Giurgiu, din munca deținuților

0
523

Deși doar o treime dintre condamnați merg la muncă, anual Administrația Penitenciarelor încasează zeci de milioane de euro din activitățile acestora. În ultimii doi ani, de pildă, în vistieria pușcăriilor au intrat peste 30 de milioane de euro.

Legea nu îi obligă pe deținuți să iasă la muncă. Odată încarcerați, li se verifică aptitudinile și doar dacă doresc, pot să lucreze.

40% din banii încasați lunar le intră direct în cont. În plus, cei care muncesc primesc și zile câștig. Doar în 2019, ANP a încasat în total peste 16 milioane de euro – dintre care doar 10 milioane i-au revenit direct, restul s-a împărțit deținuților care au muncit.

În topul încasărilor se află penitenciarul din Timișoara, care anul trecut a câștigat de pe urma deținuților aproape 2 milioane de euro – suma în care nu sunt incluşi banii deţinuţilor. A făcut de două ori mai mult decât penitenciarul care se află pe locul 2, deși are aproape de două ori mai puțini deținuți.

Pe locul 2 se află Rahova, iar apoi penitenciarul Jilava. Cei mai puțini bani i-a încasat penitenciarul Galați, doar 1.500 de euro, deși sunt încarcerați acolo aproape 500 de condamnați.

Lucrările în construcții și curățenie au adus la Giurgiu aproape 500.000 de euro

Într-un răspuns transmis la solicitarea „Jurnal giurgiuvean”, conducerea Penitenciarului Giurgiu precizează:

Numărul persoanelor private de libertate care au efectuat ore de muncă, în anul 2019, a fost, în medie, de 225 de deținuți/lună. În regim de prestări servicii pentru persoane fizice sau persoane juridice în interiorul/exteriorul penitenciarului au fost 68 de deținuți, iar pentru activități cu caracter gospodăresc, necesare penitenciarului, 157 de deținuți. Toate persoanele private de libertate, ca urmare a obținerii zilelor câștigate prin muncă în anul 2019, au beneficiat de reducerea pedepselor. Ca urmare a muncii prestate de deținuți, Penitenciarul Giurgiu a încasat venituri de 2.009.411 lei (n.r. aproximativ 427.534 euro), iar domeniile în care au lucrat persoanele private de libertate remunerate au fost: cusut tălpi pantofi, transport și depozitare marfă, lucrări anexe și conexe ale producției de mobilier tapițat, ambalare, paletizare, manipulare vopsea lavabilă, lucrări de amenajare a solului, lucrări conexe serelor, lucrări agricole, lucrări de igienizare, curățenie și amenajări, confecționat/ambalat perne”.

Numărul total al persoanelor private de libertate, custodiate de Penitenciarul Giurgiu, este, în medie, de 1266.

(Jurnal)