Aproape două sute de giurgiuveni primesc pensia în euro

0
128

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, cetățenii români se bucură de aceleași drepturi ca și cetățenii altor state din Uniune. În consecință, cei care au lucrat în ultimii ani înaintea pensionării „afară”, beneficiază de pensiile din statele unde și-au avut (sau, unii, încă își mai au) domiciliul.

Astfel, în nouă ani, în intervalul 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2016, la Casa Județeană de Pensii Giurgiu au fost prelucrate un număr de 177 de dosare comunitare, după cum urmează: pentru pensionare la limită de vârstă, 92 de dosare, pentru pensie parțială anticipată – 20, pentru pensii de invaliditate – 53 și pentru pensii de urmaș, 12 dosare.

În plus, față de prelucrarea dosarelor comunitare, au fost transmise, către instituțiile similare din țările UE, un număr de 404 formulare speciale (E205/RO) privind cariera de asigurat în România, pentru persoanele cu domiciliul în străinătate. Conform unei informări a Casei Județene de Pensii Giurgiu, majoritatea solicitărilor sunt cele de recunoaștere a stagiului de cotizare în România, precum și acordarea sau recalcularea diferitelor categorii de pensie.

Țările pentru care s-au întocmit cele mai multe asemenea formulare sunt și țările în care ponderea românilor (implicit a giurgiuvenilor) este una mare: Spania, Italia și Germania.

Oana Călin