Încă din anul 2017,  prin HG 943/2017  privind reglementarea pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producerii de tomate în spaţii protejate (sere, solarii), la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu s-au acordat aceste tipuri de sprijine, ne spunea, într-o recentă discuţie purtată cu reprezentanţii „Jurnal giurgiuvean”, directorul DAJ, Stelea Coşoi.

La acest moment, ne spunea directorul Coşoi, judeţul nostru – o spun cu mândrie – este pe locul al doilea, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul de fermieri înscrişi în ciclul I de producţie, şi al plăţilor făcute până în prezent. Astfel, avem înscrişi în acest prim ciclu un număr de 1495 de producători, iar noi, Direcţia Agricolă, am efectuat deja plata către 1427 de aplicanţi. Suma pe care am achitat-o se ridică la 19.689.603 lei. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu anul trecut, când a fost elaborată hotărârea de guvern despre care aminteam în debutul discuţiei noastre, plăţile au fost duble”, mai preciza directorul DAJ Giurgiu.

În acest moment, sunt depuse, pentru ciclul II de producţie, un număr de 200 de cereri ale fermierilor, care, pentru a putea primi subvenţia de minimis, trebuie ca, până la data de 20 decembrie 2018, să facă dovada valorificării a cel puţin două tone de tomate pentru fiecare o mie de metri pătraţi cultivaţi, în spaţii protejate.

Un alt program de ajutor de minimis, despre care ne-a vorbit directorul Stelea Coşoi, se referă la valorificarea lânii, program reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 500/2017.

„În cadrul acestui program, au fost valorificate 65 de tone de lână, provenită de la 20 de crescători de oi. Acestora urmează ca, în perioada următoare, să le fie plătită contravaloarea la preţul de 1 leu pentru fiecare kilogram de lână valorificat”, ne mai spunea directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu.