Apel DISPERAT al Prefecturii Giurgiu către primarii din județ pentru sprijin financiar necesar dotării cu concentratoare de oxigen și mobilier adecvat pentru îngrijirea bolnavilor de COVID, din spitalul de Urgență!”

0
265

                    Foto: Aneta Matei – Prefectul Județului Giurgiu    

În urma vizitelor efectuate, în ultimele zile, de către Prefectul Județului Giurgiu, Aneta Matei, alături de președintele CJ, Dumitru Beianu, aceștia au constatat, la fața locului, că situația din Spitalul Județean de Urgență Giurgiu este groaznică: bolnavi de Covid, tratați pe scaune aduse din cabinetele medicilor, care își împart, efectiv, masca de oxigen, pentru gura de aer ce le asigură supraviețuirea.

În acest context, prefectul județului, Aneta Matei, a solicitat fiecărui primar de comună , ținând cont că Spitalul de Urgență Giurgiu asigură servicii pentru toți bolnavii din județ,  sprijin financiar, după puterile fiecăruia.

Avem nevoie de paturi pliante, de concentratoare de oxigen, chiar și de scaune”, a sunat, inițial, apelul prefectului Aneta Matei.

La Spitalul Județean de Urgență Giurgiu sunt tratați, în prezent, peste 140 de bolnavi COVID 19, dublu față de capacitatea Secției Infecțioase, extinsă odată cu transformarea Secției Neurologie în secție pentru bolnavii COVID 19.

Eu îmi asum cele solicitate către primarii din județ, apărute pe contul de facebook al domnului Mina. Eu am fost la spital de câteva zile, cu domnul președinte (Dumitru Beianu – președintele CJ Giurgiu -n.red.), să vorbim cu medicii, să vedem ce au nevoie. Au fost zile când ei și-au luat scaunele de la birou, le-au băgat în containere, ca să poată să trateze pacienții măcar așezați pe scaune. Din păcate, oamenii nu știu cât este de rău în spital. De aceea, fac un apel la oameni să se vaccineze, să se protejeze, astăzi chiar am făcut un apel către medicii de familie, să vină să facă gărzi…La spitalul județean, când era domnul Mina președinte, aveam 20 de locuri la Infecțioase, iar anul trecut am făcut nenumărate apeluri pentru circuite speciale…Dar, de când a venit domnul Chivu (directorul Spitalului județean Giurgiu – n.red.), iată că s-a reușit, cât de cât, ceva…A reușit în primul rând suplimentarea numărului de paturi de la 20 la 70, ceea ce nu este lucru puțin…și tot sunt insuficiente!

Au 140 de bolnavi de COVID zilnic, pe care îi tratează așa cum spuneam, cum pot, pe scaune…Ce faci în situația asta? Nu încerci să îi ajuți cum poți? Toți aceștia sunt dependenți de oxigen!! Da, am făcut apel, pentru că domnul Chivu a spus chiar dimineață  (marți, 19 octombrie- n.red.), că ar putea trata mai mulți, dacă am avea niște paturi pliante, niște concentratoare de oxigen…Atunci am spus că rog primarii de comune să ajute! Dacă fiecare cumpără un concentrator de oxigen, putem ajuta oamenii ce pot fi salvați!! Sunt giurgiuvenii noștri, sunt oamenii noștri, din comunitatea noastră! Sunt chestii politice și fără noimă!”

Fiecare primar a preferat să ajute cu bani Spitalul Județean, astfel ca unitatea spitalicească să achiziționeze aparatura necesară. Pe de altă parte, așa cum știți, cu ceva timp în urmă, secretarul de stat Raed Arafat promitea conducerii  Spitalului Județean de Urgență Giurgiu un tir-SMURD, dotat cu aparatură pentru pacienții Covid, promisiune care, nici până astăzi, nu s-a concretizat.

„E greu, pentru că situația e disperată peste tot în țară, iar noi încercăm să găsim soluții locale. Din păcate, în țară, suntem pe penultimul loc în țară în privința numărului de vaccinați, iar în ce privește incidența, suntem în prima jumătate națională…”, a mai precizat prefectul Aneta Matei.

(Jurnal)