De la 1 septembrie, punctul de pensie se majorează la 1265 de lei, cu 165 de lei mai mult decât până acum. La ultima majorare a punctului, mulți pensionari au intrat în panică, speriindu-se că, odată cu majorarea pensiei, nu vor mai putea beneficia de medicamente compensate. Cu toate acestea, prin ordin de ministru, s-a luat decizia, la vremea respectivă, ca pensionarii ale căror pensii nu depășesc 990 de lei să primească, în continuare, medicamente compensate cu 90%.

Pentru a nu se mai crea aceeași stare de panică, s-a luat decizia ca, odată cu majorarea punctului de pensie, să fie majorat și plafonul până la care pensionarii primesc compensația de 90% pentru medicamente.

Astfel, pensionarii care primesc lunar până la 1.139 de lei vor putea cumpăra medicamente compensate cu 90%. Acest lucru este posibil în situația în care plafonul până la care pensionarii pot beneficia de compensarea aproape integrală a medicamentelor va crește cu 15%.

Plafonul de pensie va fi majorat în contextul în care de la 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.100 la 1.265 de lei, se arată în noua Lege a pensiilor. Valoarea punctului de pensie va crește treptat până în anul 2021.

Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

(Jurnal)