ANPC a închis două fabrici de pâine din Giurgiu. Ce au găsit comisarii în ele…

0
679

Două fabrici de pâine din Giurgiu au fost închise recent de către comsarii Autorității Naționale de Protecția Consumatorului (ANPC). Comisarii ANPC au găsit în ele mizerie, gândaci și produse expirate sau ţinute la temperaturi ridicate. Ei au aplicat amenzi în valoare de 45.000 de lei.

Luni, 28 august, ANPC a precizat că una dintre cele două fabrici sancționate deserveşte Administraţia Penitenciarelor,  în timp ce cealaltă vindea produsele către un hipermarket.

ANPC a mai anunţat că a fost verificată și SC Dunapan Star SRL, o fabrică de pâine din oraşul Giurgiu, în incinta căreia comisarii au  constatat mai multe probleme în spaţiile de producţie (  zone deteriorate, rugină, impurităţi, resturi alimentare, mucegai și gândaci).

ANPC a  aplicat acesteia o amendă de 25.000 de lei şi a decis închiderea temporară a fabricii de pâine. De asemenea, va fi făcută şi propunere de închidere a unităţii până la şase luni.

A mai fost  verificată și SC Dolce PSN Gold – fabrică de pâine şi produse de patiserie tot din Municipiul Giurgiu.

“Unitatea nu a putut prezenta la momentul efectuării controlului Autorizaţia Sanitară de Funcţionare. Menţionăm ca unitatea are autorizaţia de funcţionare eliberată de Primăria Giurgiu, numai pentru punctul de vânzare, magazin. Ca structură funcţională, unitatea este prevăzută cu secţia de producţie propriu-zisă, spaţii de depozitare materii prime, produse finite, cameră frigorifică de produse finite, depozit de faină, cameră tehnică, spaţii depozitare ambalaje”, a mia precizat  ANPC.

 Sursa citată a adăugat că în spaţiul de producţie pavimentul este exfoliat, că s-au găsit zone cu vopsea lipsă, plinta desprinsă și deteriorată, cât și zone ale fabricii ce prezentau lovituri mecanice și acumulări de impurităţi. De asemenea, pereţii laterali erau murdari, iar la îmbinarea tavanului cu pereţii laterali, exista rugină.

Echipele de control au mai descoperit că în spaţiul de producţie se aflau rastele din metal ruginite, cu strat gros de grăsime, în care se găseau  produse de patiserie fără data limită de consum, un utilaj nefuncţional cu uzură avansată și rugină, o masă de lucru din inox, deteriorată, cu vopsea exfoliată şi strat gros de grăsime.

Pe masa de lucru se aflau semifabricate  pline de insecte și muşte ca și sub masă unde se găsea o folie lipicioasă plină cu muşte, au mai precizat reprezentanţii ANPC.

De asemenea, în unitate erau  depozitate materii prime cu data limită de consum, depăşită.

O serie de nereguli au fost descoperite şi în camerele de păstrare a produselor finite. Astfel, pereţii laterali aveau un strat gros de mucegai, tavanul prezenta impurităţi şi rugină. Totodată, un amestec pentru umplutura de mere, margarina vegetală, glazura de cacao, produse care trebuiau păstrate la loc uscat şi răcoros, erau ţinute la temperatura de 30 de grade Celsius.

ANPC a mai  găsit şi alte materii prime ce nu aveau etichetă şi nici data limită de consum.

Pentru toate aceste deficiențe, unitatea a fost amendată cu 20.000 de lei, fiind închisă temporar, până la remedierea deficienţelor. De asemenea, va fi făcută şi o propunere de închidere a acesteia, pentru o perioadă de până la şase luni.

(Jurnal)