Aniversare în lumea karate-ului giurgiuvean – 4 ani de Cătălin Mocanu Academy

0
698

Devine o obișnuință pentru membrii Academiei Cătălin Mocanu ca la data de 26 august să sărbătorească ziua în care a luat naștere acest club de karate giurgiuvean.

Se împlinesc 4 ani de la deschiderea acestei academii și cu această ocazie am purtat un scurt dialog cu cel ce a dat numele acestei club, Sensei Cătălin Mocanu.

Terenul de sport unde s-a desfășurat astăzi, 25 august, evenimentul era plin de zeci de copii, dar și tineri, îmbrăcați frumos în kimono-uri albe, frumos aliniați și dornici să fie alături de cel pe care îl numesc simplu… Sensei.

Erau emoționați cu toții, iar Sensei deși nu părea, era ca și ei! Visul din copilărie de a clădi ceva frumos nu numai că s-a împlinit, dar, an de an devine mai frumos. Sunt cu toții o mare familie și acest lucru se vede cu ochiul liber.

Relația pe care antrenorul o are cu învățăceii lui este mai mult decât o simplă relație… el nu este doar antrenorul lor, el le este uneori părinte, alteori prieten.

Toți îl ascultă și respectă. Vocea calmă, dar fermă, m-a surprins plăcut încă de la început.

I-am adresat câteva întrebări și iată ce răspunsuri am primit de la acesta.

L-am întrebat în primul rând de unde a venit această idee de a înființa un club de karate și mi-a răspuns la întrebare foarte entuziasmat: „De mic visam să dețin o școală de karate puternică. Mi-am îndeplinit acest vis în 2017, când am decis să deschid la Giurgiu, orașul care m-a crescut, această academie.”

Doream să cunosc mai multe despre evoluția clubului așa că l-am mai întrebat cum a fost la început: „La deschidere am avut surpriza să fie prezenți în jur de 40 de copii. Ușor, ușor, am crescut ca și număr, dar și din punct de vedere sportiv. Am reușit să atingem performanțe extraordinare pe plan național, având zeci de campioni pe acest plan.

Mai mult, după muncă multă și sacrificiu, am reușit să obținem rezultate importante și pe plan internațional. Clubul nostru numără campioni balcanici și europeni.

Din punct de vedere strict al performanței, suntem un club de top și încercăm să ne menținem acolo.”

Am mai vrut să aflu cum le menține dorința tinerilor de a merge zi de zi la antrenament și mi-a răspuns cu mult calm: „accentul la antrenamentele de karate nu este pus doar pe performanță, ci și pe latura educativă. Învățăm ce înseamnă disciplina și respectul. Acest sport îi schimbă radical pe copii, oferindu-le încredere de sine, în propriile forțe, stăpânire și calm. Mai învățăm să ne ajutăm unii pe ceilalți, să ne încurajăm, să muncim ca o echipă, în ciuda faptului că este un sport individual.”

O altă curiozitate personală a fost să aflu numărul persoanelor pe care le antrenează în prezent la academia sa: „La acest moment, la academie se antrenează 150 elevi de toate vârstele.”

O altă întrebare adresată înainte a începe antrenamentul cu toți cei 150 de membrii ai clubului, a fost despre planurile de viitor ale academiei: „în primul rând ne dorim să fim sănătoși ca să ne putem antrena. Am trecut printr-o perioadă dificilă în perioada pandemiei, ba chiar am fost nevoiți să suspendam 3 luni pregătirea fizică. Sperăm să nu se mai întâmple acest lucru, deoarece sportul înseamnă sănătate. Ușor, sper să revenim la normalitate și să participăm cu drag la toate evenimentele care ne vor ieși în cale.

La final de dialog l-am întrebat ce evenimente are în derulare în viitorul apropiat și am primit următorul răspuns: „Primul eveniment care urmează este examenul de grad de pe 11 septembrie 2021, apoi așteptăm tabăra de iarnă de la Poiana Brașov din februarie 2022.”

L-am felicitat pentru curaj, pentru dorința de a schimba mentalitatea tinerilor și de a-i educa prin sport, dar și pentru că este un model pentru cei ce vin la sală și vor fie să se antreneze, fie să urmeze, de ce nu, o carieră ca „Sensei”.

La Mulți ani, CĂTĂLIN MOCANU ACADEMY!

OSU!

(Ana Magheru)