Angajații DGASPC au ajuns la capătul răbdării

0
1448

Cu circa o săptămână în urmă, așa cum scriam pe jurnalgiurgiuvean.ro, cei aproximativ o mie de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu au avut parte de o surpriză mai puțin plăcută în momentul în care au vrut să își ridice salariile: soldul conturilor lor era…ZERO! La vremea respectivă, publicația noastră a fost prima care a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație incredibilă. 

La momentul de atunci, pe 12 mai, surse din cadrul DGASPC Giurgiu precizau, pentru „Jurnal giurgiuvean”: 

Încă din data de 27 ianuarie (acum circa trei luni și jumătate), președintele Consiliului Județean Giurgiu (în subordinea căruia se află Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu) a informat Guvernul României că bugetul alocat reprezintă doar circa 15% din nevoile DGASPC-ului. La acea vreme, conducerea Guvernului a fost informată asupra faptului că acei bani ajungeau pentru cel mult patru luni. La acea dată, ca și acum, nu am primit niciun răspuns! Pe data de 4 mai s-a revenit cu adrese către Ministerul Muncii și către Ministerul Finanțelor, cărora le-am spus că suntem în imposibilitatea de a plăti salariile angajaților! Din păcate, ceea ce ni s-a dat de înțeles este că, până la eventuala rectificare bugetară, nu sunt speranțe pentru fonduri, deși s-a făcut apel inclusiv la inițierea unui proiect de lege prin care să beneficiem de o sumă din fondul de rezervă al Guvernului, proiect ce ar fi putut fi inițiat de prefectul județului și de președintele CJ. Aceasta, de altfel, este singura noastră soluție, pentru a nu ajunge în luna august sau septembrie cu întârzierile salariale”. 

După o săptămână, situația este neschimbată. Mai mult, după 28 de zile în care oamenii au fost ținuți izolați la locul de muncă, și după ce au văzut că nu își primesc drepturile salariale, unii dintre angajați chiar au avut ieșiri violente față de șefii de centre. 

„Am avut situația ca un angajat de la un centru de bătrâni să sară să îl bată pe șeful de centru pentru că nu și-a primit salariul, dar a fost ținut în izolare în centru. NU mai știu ce să fac, oamenii sunt disperați, amenință cu greva sau chiar cu violențe…Soluția – mai în glumă, mai în serios – este să scriu pe Prefectură „Bucătărie” și să îi trimit pe beneficiari acolo”, ne declara, cu amărăciune, directorul DGASPC Giurgiu, Cătălin Lupu. 

Prezent în conferința de presă susținută de președintele CJ Marian Mina, miercuri, 20 mai, directorul DGASPC Giurgiu mai spunea: 

Vreau să îi mulțumesc președintelui CJ, Marian Mina, care a acordat aceeași atenție sistemului de protecție socială. Am avut echipamente de protecție, date de către CJ, dar acum sunt prezent aici pentru a vă transmite strigătul de ajutor al salariaților DGASPC Giurgiu, care vor să intre în grevă. Vă dați seama, au stat aproape o lună de zile în izolare, mulți dintre ei departe de familii, și acum răsplata lor este că nu își iau salariul. Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar întâmpla dacă oamenii ăștia ar pleca în altă parte, și am rămâne cu beneficiarii singuri…Oricum, se zvonise că vor fi date stimulente inclusiv celor de la DGASPC-uri, dar iată că stimulentele promise sunt…NU VĂ LUAȚI SALARIUL!”, mai spunea directorul Cătălin Lupu. 

(Jurnal)