Angajaţii care lucrează “part-time” vor veni cu bani de acasă pentru a plăti taxele la stat

0
263

Angajaţii part-time, care lucrează doar câteva ore pe zi, vor veni practic cu bani de acasă pentru a plăti taxele la stat în cazul în care contractele lor sunt de mai puţin de 665 de lei brut, aceasta fiind una dintre aberaţiile ”revoluţiei fiscale”, care urmează să fie implementate de la 1 ianuarie 2018.

”Aberaţia fiscală”

Situaţia a fost descoperită de către consultantul fiscal Adrian Benţa. Ea este generată de un cumul de mai mulţi factori, între care cel mai important este trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Măsura este puternic contestată de către sindicate, care cred că aceasta va duce la scăderea salariilor în mediul privat. Pentru ca angajaţii să nu piardă venituri este necesar ca angajatorii să crească salariile brute cu 22%.

Un alt factor care duce la această situaţie este colectarea de contribuţii sociale şi de sănătate la nivelul salariului minim pentru angajaţii part-time, chiar dacă aceştia, prin definiţie, nu lucrează opt ore pe zi. Măsura este deja în vigoare, fiind adoptată de către Guvernul Tudose la începutul toamnei.

În fine, al treilea factor îl constituie nivelul salariului minim. Acesta este acum de 1.450 de lei, dar Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect care prevede majorarea acestuia la 1.900 de lei, pentru a compensa trecerea contribuţiilor la angajat. Proiectul nu a fost adoptat odată cu restul modificărilor fiscale.

Femeia de serviciu şi calculele fiscale

Ei bine, cum contribuţiile de 35% se vor calcula la salariul minim de 1.900 de lei, rezultă că pentru orice contract part-time mai mic de 665 de lei, angajatul va fi taxat cu mai mult decât câştigă. Este cazul angajaţilor cu contracte de muncă pe 2, 4, 6 ore pe zi. Potrivit consultantului fiscal Adrian Benţa, un astfel de exemplu este cel al femeilor de serviciu care au contracte parţiale cu mai multe asociaţii de bloc.

”Dragi prieteni, cât câştigă la o asociaţie de locatari femeia de serviciu? Mă refer la cazul în care e încadrată cu contract de muncă. De exemplu, la noi brutul e de circa 350 – 400 lei, nu ştiu exact. Că dacă rămâne aberaţia cu baza de calcul la asigurări la salariu minim, doamna noastră de la bloc vine cu bani de acasă. Şi pleacă şi nu mai vine… Pentru orice contract parţial cu sumă mai mică de 665 lei, vii cu bani la angajator. De la 666 în sus, iei şi tu un bănuţ”, a scris Benţa pe Facebook.

Chiar şi aşa însă, este problematic ca salariatul part-time să rămână cu un leu şi statul să încaseze 665 de lei.

(Jurnal)