În cadrul unei recente întrevederi cu directorul Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu, Cristian Trăistaru, am dorit să aflăm de la acesta de ce a fost permis ca imobilele de patrimoniu din oraș să fie transformate în spații comerciale și de alimentație publică, exemplificând cu cazul barului deținut de fostul consilier local liberal Gheorghe Spoială, situat în jurul Turnului Ceasornicului din centru.
În acest sens, Cristian Trăistaru ne-a explicat că Gheorghe Spoială a preluat acel spațiu, în luna iunie 2003, prin Hotărâre de Consiliu Local, prin contract de asociere pe 49 de ani încheiat cu Primăria, care prevede ca Spoială să plătească o cotă parte anuală de 25% din profit către autoritățile locale. Așa au gândit atunci Primăria și Consiliul Local, iar Direcția Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor şi actuala Direcție Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Giurgiu au avizat favorabil această hotărâre, ne-a mai spus Cristian Trăistaru.
Întrebat dacă mai există alte spații în municipiu, aflate în lista monumentelor istorice şi închiriate în scop comercial, am fost informați că imobilul prezentat în rândurile de mai sus este unicul de acest gen.
Realizând o scurtă incursiune în istoria recentă a zonei din jurul Turnului Ceasornicului, am aflat că în anul 2000, muzeograful Emil Păunescu, împreună cu arhitectul Paul Vasilescu au propus Primăriei să se refacă zona în cauză în scop turistic, prin dezvoltarea acolo a comerţului de trecere, iar poarta de acces în Turn să devină funcţională, permiţând vizitarea în interior a monumentului, până la platforma de sus. În această privinţă, muzeograful Emil Păunescu, cu care am discutat, ne spunea că Primăria a preluat atunci propunerea, a comandat proiectul de consolidare, dar ideea de refacere a zonei în scop turistic nu a fost dusă până la capăt, ci s-a concretizat în ceea ce vedem astăzi – spaţiu comercial unic de alimentaţie publică, aparținând ( culmea!), unui membru liberal, de mai multe mandate consilier local. De precizat că la acea vreme, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii a avizat favorabil acel proiect ce viza valorificarea Turnului ca obiectiv turistic şi atragerea publicului către el. Ulterior însă nu s-a luat nicio măsură de respectare a prevederilor proiectului.
Bar în loc de cocoș giruetă!
De asemenea, muzeograful Emil Păunescu ne mai spunea că pe vremea mandatului fostului primar Lucian Iliescu, în vârful Turnului apăruse un…cocoş din tablă pe post de giruetă , care a fost multă vreme subiect de glume pentru jurnaliștii din presa locală!
Am făcut peste 20 de demersuri atunci în presa locală, pentru că prezenţa acestui cocoş pe un astfel de monument de însemnătate naţională mi s-a părut o crasă dovadă de incultură! Până la urmă, demersurile mele au avut succes, iar edilul de atunci a hotărât să-l scoată. Atunci mi-am dat seama că dacă pentru acel cocoş din tablă a fost nevoie de atâtea demersuri, înseamnă că pentru un obiectiv mult mai important, precum valorificarea spaţiului din jurul Turnului, risipa de energie urma să fie mult, mult mai mare. Aşadar, am renunţat la demersuri, considerând că timpul îmi va da dreptate şi va demonstra că afacerea deschisă acolo nu este atât de profitabilă, ne-a mai precizat muzeograful Emil Păunescu.
Întrebat, totuşi, cum ar trebui să procedeze municipalitatea pentru a proteja un imobil de importanţă naţională cum este Turnul Ceasornicului, domnia sa ne-a spus că în primul rând trebuie obţinută brevetarea mărcii Turnului, astfel încât nimeni să nu mai folosească imaginea sa ca sursă de venit. Apoi, Primăria trebuie să găsească o formulă de a renegocia concesiunea, în aşa fel încât Turnul să devină vizitabil.
Liderul PSD Giurgiu face apel către Ministerul Culturii, fără succes…
Mai trebuie precizat faptul că în martie 2015 liderul PSD Giurgiu , senatorul Niculae Bădălău făcea un apel sub sloganul: „Redaţi giurgiuvenilor unul dintre cele mai importante şi mai dragi monumente ale acestui loc, Turnul Ceasornicului”
Cu această ocazie Niculae Bădălău, a adresat o interpelare ministrului culturii, Ioan Vulpescu, în care cerea verificarea respectării proiectului „Refacere (parţială) a fostei piaţete centrale din jurul „Turnului Ceasornicului” Giurgiu”, şi stoparea imediată a noilor lucrări de extindere a construcţiilor de la baza Turnului. Dar iată cum suna textul scrisorii:
„Domnule Ministru,
Prin această interpelare mă fac ecoul cetăţenilor municipiului Giurgiu care speră să le „redaţi” unul dintre cele mai importante şi mai dragi monumente ale acestui loc, Turnul Ceasornicului.
Turnul Ceasornicului, monument emblematic al oraşului Giurgiu este unicat în ţară şi a rămas una dintre rarele construcţii de acest gen din sud-estul Europei, care s-au păstrat până astăzi..
Turnul a fost construit în ultimii ani ai secolului XVII, cu dublă destinaţie: militară (punct de observaţie a intrărilor în incinta fortificată) şi de pază şi alarmare contra incendiilor (foişor de foc).
Ulterior i s-a adăugat şi atributul de purtător de orologiu.
Turnul este un monument de tip A, adică „monument istoric de valoare națională și universală”, fiind înscris în Lista monumentelor istorice 2004 – Județul Giurgiu cu cod LMI GR-II-m-A-14913, cu titulatura Turnul Ceasornicului.
Începând cu anul 2003, acest monument a intrat într-o adevărată zodie neagră, după ce Primăria a elaborat un proiect de refacere a piaţetei din jurul Turnului şi a construcţiilor adiacente acestuia, proiect care a obţinut un aviz favorabil…
Din păcate acest apel a rămas și el neluat în seamă. În consecință iată cum cel mai emblematic spațiu al municipiului nostru, Turnul Ceasornicului, care ar fi trebuit valorificat la adevărata sa valoare istorică, a ajuns să fie efectiv ”batjocorit” de afacerea unei persoane – a unui politician, care, dacă ne amintim, era bun prieten ”de afaceri” și ”de partid” cu primarul de atunci , care (nu-i așa!?) trebuia și el, ajutat, că doar ”prietenii la nevoie se cunosc”…!
N.Red. Cu acest prilej solicităm conducerii Primăriei Giurgiu să menționeze public valoarea veniturilor încasate din anul 2003 (anul emiterii Hotărârii de concesionare) și până în prezent, pentru a constata cât a avut de câștigat administrația locală din acest contract. În același timp dorim să aflăm din partea reprezentanților ISU Giurgiu dacă localul menționat respectă toate normele de protecție și securitate în caz de incendiu.
(Teodora Nicolau & Florian Tincu)
LUCIAN ILIESCU ESTE VINOVAT DE TOATE NENOROCIRILE DIN MUNICIPIU EL SI CONSILIUL LOCAL AU DISTRUS TOT CEEA CE EA EMBLEMATI C IN ORAS , STR GARII , STR. MIRCEA CEL BATRIN A FAT UN CACAT MARE PESTR GARII CU PIETONALA SI MAI ESTE SI CETATEAN E ONOARE AL MUNICIPIULUI .DE UND EA AVUT MASA TEREN IN CURTE AUNITATII MILITARE DE PE SOS BUCURESTI DE S A IMPROPRIETARIT SAU PE STR GARII LA ZORI DE ZI ?
Vasile, bine zici
Deci nu consilierul local Spoiala este actionar / asociat la firma care are contract pe ce tine de Turnul Ceasornicului. Domnule Tincu, daca tot ati scris acest articol si ati mai facut anchete jurnalistice pe aceasta tema, va rog mergeti in continuare pe fir si scrieti un articol cu cine este firma titulara si asociatii care detin partile sociale, inclusiv cine este administratorul acestei firme. Poate ati scris si nu am gasit eu aceste informatii. Daca nu ati scris pana acum este bine sa o faceti sa stim si noi care este adevarul.