Premierul Viorica Dăncilă a anunţat  că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se află proiectul care prevede facilităţi fiscale pentru încurajare a contribuabililor să își plătească obligațiile bugetare.

Aceste măsuri se vor aplica fără discriminare persoanelor fizice companiilor private și de stat organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ teritoriale. „Avem în vedere abordarea pe următoarele paliere: companiile cu capital privat mixt sau de stat care au acumulat până la sfârşitul anului trecut obligaţii bugetare restante de peste 1 milion de lei pot beneficia, în baza unul plan de restructurare, de o serie de facilităţi fiscale care să menţină viabilitatea acestora şi repunerea în circuitul economic. (…) În cazul companiilor care au acumulat datorii sub 1 milion de lei până la finalul anului trecut vor fi anulate penalităţile şi dobânzile dacă obligaţiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019. În ceea ce priveşte persoanele fizice şi entităţile fără personalitate juridică se aplică măsura anulării dobânzilor şi penalităţilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat dacă achită obligaţiile principale 30 noiembrie 2019. Măsura poate fi aplicată şi de către alte autorităţi sau instituţii publice care administrează obligaţii bugetare, precum şi de unităţile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care-i administrează”, a explicat Dăncilă.

În ceea ce privește persoanele fizice și unitățile fără personalitate juridică se aplică măsura anulării dobânzilor și penalităților indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat dacă achită obligațiile principale până la data de 30 noiembrie 2019. Premierul a adăugat că, de asemenea, UAT-urile care au datorii către bugetul de stat „vor beneficia de facilităţi similare dacă-şi achită obligaţiile până la data de 30 noiembrie 2019”. „În acelaşi timp trebuie să încurajăm conformarea voluntară, iar în acest sens ministrul Finanţelor Publice va veni cu o soluţie care să răsplătească şi să încurajeze contribuabilii corecţi care şi-au achitat datoriile la timp. Sunt măsuri de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate asupra cărora ne-am consultat cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii asociaţiilor administraţiei publice locale”, a mai declarat Dăncilă.