Mulți giurgiuveni, locatari la bloc, mai ales cei ce stau  la nivele inferioare,  ni s-au plâns de faptul că au vecini care îi împiedică să facă reparații ce le afectează lor, apartamentul.  Ce faceți  în situația când se sparge o țeavă în interiorul apartamentului vecinului de deasupra și  începe să vă pice în casă, iar omul nu vrea , pur și simplu, să accepte să îi intre cineva în casă pentru a repara țeava…!

În cazul în care proprietarul apartamentului refuză accesul pentru reparațiile de urgență, legea spune că acesta poate fi amendat cu până la 3.000 de lei.

Puțini șiu că, într-o astfel de situație, conform legii, președintele Asociației de locatari, administratorul sau persoana calificată să facă reparația, poate intra în apartament fără ca proprietarul să-și dea acordul.

Atunci când  în apartamentul nostru, sau al vecinului, apar astfel de situații de urgență, care afectează restul locatarilor, președintele Asociației de locatari, administratorul sau cel care este în măsură să facă reparația, pot intra în apartament fără acordul proprietarului, dar, conform legii, pe baza unui aviz motivat.

De cele mai multe ori nu se întâmplă genul acesta de lucruri, dar dacă reparațiile sunt necesare și clasificate ca a fi de urgență, atunci, conform Legii nr. 196/2018, Legea Asociațiilor de proprietari, reprezentantul asociației poate face acest lucru.

Cu toate astea, sunt câțiva pași pe care reprezentanții legali ai asociației trebuie să-i facă.

De exemplu, dacă situația impune reparații sau construcții, în această situați, Asociația trebuie să înștiințeze locatarul printr-un preaviz motivat în scris în termen de cinci zile.

De cealaltă parte, dacă situația este una urgentă, și necesită intervenția mult mai rapid, atunci se va emite tot un preaviz motivat, dar în termen de 24 de ore.

În afară de amenda de 3.000 de lei, proprietarul care nu permite accesul, este pasibil să răspundă civil și penal, dacă situația creată aduce prejudicii celorlalți locatari din bloc, conform Avocatnet.ro.

Legea dă dreptul proprietarului la despăgubiri

 Conform aceleiași legi, Legii nr. 196/2018, în situațiile în care, în urma acestor intervenții de reparații, sau construcții, proprietarul în al cărui apartament s-a intervenit se alege cu pagube, acesta poate fi despăgubit prin intermediul fondului de reparații pe care Asociația de locatari este obligat să-l aibă. Acest fond pentru astfel de situații a fost gândit, conform legislației în vigoare.

O altă precizare în lege spune că, în cazul în care intervenția a fost făcută de o persoană fizică autorizată sau o firmă de specialitate, și s-au constatat pagube, acestea vor fi suportate de una din cele două entități, conform Legii nr. 196/2018.

(Jurnal)