În urmă cu aproximativ trei săptămâni, publicația noastră scria despre dezastrul din comuna Crevedia Mare, unde locuitorii din zonă erau nevoiți să suporte – mai ales în zilele caniculare – mirosurile pestilențiale emanate de reziduurile depozitate pe o platformă de către angajații unei ferme de vaci din comună.

La vremea respectivă, comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu au efectuat un control la societatea amintită, ce aparține unui cetățean olandez, constatând că cele reclamate de cetățenii din comună se confirmă. Mai mult, aceiași comisari au solicitat reprezentanților fermei de vaci să găsească soluții pentru eliminarea disconfortului creat de mirosurile groaznice.

La scurt timp de la control, cetățenii comunei ne semnalau faptul că, pentru două sau trei zile, angajații SC NEDERLAND DAIRY FARM (ferma de vaci responsabilă de mirosul ce, între timp, s-a transformat în iz de cadavru) au mutat o parte a deșeurilor…Însă, la finele lunii august, mirosul a revenit! Din acest motiv, comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu au efectuat un nou control.

Referitor la petiția prin care se reclama disconfort olfactiv determinat de activitatea desfășurată de ferma pentru creșterea bovinelor din satul Crevedia Mică, comuna Crevedia Mare, județul Giurgiu, vă comunicăm:

– În data de 7 septembrie 2020, GNM-CJ Giurgiu a efectuat un control la SC NEDERLAND DAIRY FARM SRL – ferma pentru creșterea bovinelor din satul Crevedia Mică, comuna Crevedia Mare, județul Giurgiu. Controlul a fost efectuat pentru verificarea unei sesizări prin care se reclama faptul că „aerul este irespirabil datorită mirosurilor de la ferma de vaci”.

GNM-CJ Giurgiu a identificat sursa disconfortului olfactiv, respectiv o platformă betonată ce prezintă fisuri și permite infiltrarea în sol a lichidului ce se scurge din 600t de borhot achiziționat pentru hrana animalelor. Menționăm că platforma betonată este amplasată în afara spațiului autorizat.

Astfel, s-a constatat nerespectarea condiției din Autorizația de Mediu nr. 67/13.12.2016, revizuită la data de 03.12.2018, privind desfășurarea activității numai în spațiile autorizate.

Prin actul de control s-a impus ca borhotul de bere să fie mutat pe un amplasament conform prevederilor autorizației de mediu. Pentru nerespectarea condițiilor impuse prin actul de reglementare a fost aplicată amenda în valoare de 50.000 de lei, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului cu completările și modificările ulterioare, art. 96, alin 3 pct 1.

De asemenea, GNM-CJ a solicitat APM Giurgiu să procedeze la aplicarea dispozițiilor art. 17 din OUG 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare, respectiv emiterea unei notificări prealabile cu termen, în vederea îndeplinirii obligațiilor impuse”, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea „Jurnalului giurgiuvean”, de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu.

(Jurnal)