Toate veniturile care se raportează la indicele social de referinţă (ISR) vor fi indexate începând cu 1 martie cu 5,1%, adică cu rata inflaţiei anunţată de INS pe anul trecut. Acest lucru înseamnă o majorare a alocaţiilor, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. 

Alocațiile copiilor şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului ar putea să se mărească de la 1 martie 2022. Legea 263/2010 prevede indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflaţiei, ca indicator ce reflectă creşterea anuală medie a preţurilor.

Conform Legii 225/2021: „Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, cuantumul ISR se va majora automat din martie cu aceeași valoare, urmând a se majora de la 500 de lei la 525,5 lei.

(Jurnal)