Cu câteva zile în urmă, în două gospodării din nordul ţării, mai exact în judeţul Satu Mare, au fost depistate cazuri de pestă porcină africană, ceea ce reprezintă, după cum ne declara directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, un risc major, în primul rând pentru economia naţională, în contextul reactivării măsurilor restrictive la nivel european pentru exportul cărnii de porc.
La nivelul judeţului nostru, măsurile care au fost luate, deocamdată, vizează instruiri cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, cu reprezentanţi ai fondurilor de vânătoare, a exploataţiilor comerciale de suine precum şi cu responsabili din cadrul ITPF şi APDF Giurgiu.
De asemenea, au fost transmise, către toate Consiliile Locale, precum şi către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, adrese de informare şi atenţionare asupra riscurilor apariţiei bolii în judeţ. Au fost monitorizate efectivele de porci din judeţ, prelevându-se probe, când situaţia a impus-o.
Pesta porcină africană a fost depistată, prima dată, în 2016, în Ucraina, după care virusul a circulat în Rusia, Moldova, Ţările Baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), Polonia, Cehia. Virusul nu este periculos pentru om, atacând doar populaţia de suine, de toate vârstele, iar perioada de incubare este de 3 – 15 zile; în cazurile acute de boală, semnele pot să apară în 3 – 4 zile.
(Anna LINCĂ)