Odată cu zilele calde de vară pentru unii încep și problemele de sănătate, în special cele legate de afecțiuni ale pielii. Iată de ce ne-am deplasat la Cabinetul specialistului în boli de piele, medicul dermatolog, Alina Chiosea care ne-a făcut mai multe precizări și totodată câteva recomandări legate de bolile de piele specifice acestui anotimp.

Alergiile cronice sunt cele ce se exacerbează în perioada aceasta. Ele au episoade de acutizare mai ales la copii. La fel de frecvente sunt dermatitele „atopice”, termenul de atopie însemnând „copil născut cu piele sensibilă”, dermatite care în perioada de primăvară/ vară au erupții mai puternice. În rest aș aminti micozele, ”pitiriazis versicolor”, care se agravează în perioada caldă și se manifestă prin niște pete maro, roz sau albe, pe piele, ce de obicei nu declanșează senzația de mâncărime, dar sunt inestetice și e bine să fie tratate înainte de a începe expunerea la soare.

Mai pot aminti ca afecțiuni frecvente pentru această perioadă infecțiile, furunculele, totul legat de microbii care circulă în atmosferă. Foarte mulți pacienți vin la cabinet cu veruci, popular „negi”, produși de un virus care se manifestă atât la adulți cât și la copii, virus care se ia, de la om la om. Precizez că acești negi trebuie tratați pentru că netratați ei se înmulțesc.

Ca recomandări pentru perioada caldă care deja a început medicul Alina Chiosea ne spunea: „Cremele de protecție, mai ales la cei cu probleme de piele, cu depigmentări, cu erupții solare, cu dermatite, nu trebuie să lipsească. De obicei creme „50+”, creme de farmacie, care se aplică atunci când este nevoie și la recomandarea medicului. Atenție mare, în special la copii cu expunerea la soare…” ne-a mai precizat dr. specialist dermatolog, Alina Chiosea.

(Florian TINCU)