În opinia lui Traian Băsescu, uciderea generalului iranian Soleimani este o decizie inspirată a americanilor.

„Decizia Statelor Unite de a ține sub control Orientul Mijlociu este un lucru foarte bun din punctul meu de vedere (…) Iranul a primit un avertisment destul de dur, în momentul în care avem de-a face cu un Iran slăbit. Pe de altă parte, e avertismentul că nu te poți juca cu Statele Unite, nu poți să bați în poarta ambasadei cu pietre și să nu te aștepți să pățești nimic”, a declarat Traian Băsescu sâmbătă, la Digi24. 

Fostul președinte al României a subliniat că scutul antirachetă de la Deveselu este mai important ca niciodată, în contextul în care iranienii ar putea fi tentați să atace un aliat al americanilor pentru a se răzbuna.

Traian Băsescu a subliniat faptul că poziția Statelor Unite ale Americii trebuie să fie necruțătoare față de Teheran.

Iranul trebuie tratat cu toată brutalitatea. Este la originea destabilizării Orientului Mijlociu. Nu putem fi un partener de negociere cu Iranul. Este total greșit. Iranul trebuie pus la punct cât de repede”, a declarat europarlamentarul PMP pentru sursa citată.

Așa că rolul  României în actuala situație de fapt este extrem de importantă, consideră fostul președinte al României. 

Începând din acest moment, forțele iraniene, extrem de bine înarmate și antrenate, motivate de o rezistență de decenii în fața celui mai puternic stat al lumii, pot pregăti ordinul de a ataca oriunde. În orice teatru de război în care sunt prezente trupele Statelor Unite și cele ale statelor aliate. Desigur că în ultimă instanță nu este exclus un atac direct și de amploare săvârșit pe teritoriul Statelor Unite. Dar o asemenea decizie ar conduce la o escaladare mult prea dramatică a conflictului și este greu de presupus ca Iranul să-și dorească acest lucru. Deși nu este exclus – este de părere jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

 (Jurnal)