După cum ne explica directorul Direcției Județene pentru Agricultură Giurgiu, Petra Ochișor legumicultorii din județ au o oportunitate nouă din partea Ministerului. Astfel cei care  care cultivă legume şi în spaţii protejate vor primi un ajutor de minimis de 2.000 de euro  la  1.000 metri pătraţi. 

Conform declarației Ministrului  Agriculturii , Adrian Oros , plafonul total alocat acestui gen de producție , de creștere a  legumelor în spaţii protejate este de 150 de milioane de lei – mai preciza directoarea DAJ.

Cultivatorii vor putea produce astfel tomate, vinete, ardei, castraveţi, varză etc, acest program de sprijin  înlocuindu-l pe cel cunoscut sub numele de  „Tomata”, inițiat de fostul ministru, Daia, care s-a derulat pe o perioadă de patru ani şi care nu mai putea continua în acelaşi fel.

Directoarea DAJ a reamintit la rândul său, care au fost motivele încetării programului ce oferea prilejul cltivatorilor de a produce tomate:

Cauza a fost  sumele mari de bani,  alocate acestui program  fără efectul scontat . Mulţi legumicultori au cerut totodată ca programul să fie extins și la alte legume în spaţii protejate, nu numai la tomate,  astfel încât să aibă posibilitatea să  producă și celelate legume cerute pe piaţă – preciza Petra Ochișor.

Ministrul Oros menționa în acest sens  că în cazul în care plafonul alocat pentru acest program este depăşit, suma se va reduce, proportional,  la toţi beneficiarii eligibili. El mai spunea că ”Schema” se va derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  pentru a fi uşor verificabilă şi totodată monitorizabilă. Astfel  controalele urmează  a se  face de către comisii mixte APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene.

(Jurnal)