Zilnic, zeci de români apelează la conaționali pentru a fi sprijiniți în vederea efectuării diverselor intervenții sau tratamente în clinici peste hotare, multe costând zeci sau chiar sute de mii de euro. O parte a acestora nu cunosc faptul că pot beneficia de asistență medicală peste hotare în baza unui formular european, emis de Casa de Sănătate.

Conform celor precizate de președinta CJAS Giurgiu, Florentina Popescu, în cursul anului 2018, un număr de șapte giurgiuveni au solicitat acest formular.

Dintre aceștia, șase au fost copii, majoritatea cu vârste sub un an de zile, iar în ceea ce privește patologia, a fost vorba despre malformații congenitale la inimă. Persoana adultă care a solicitat formularul european pentru tratament peste graniță suferea de o formă de cancer, greu operabilă în România.

„Au apelat la noi, pentru că peste graniță, atât în Italia, cât și în Germania, există clinici specializate în asemenea intervenții. E drept, ar fi, poate, posibil să se efectueze asemenea intervenții și la noi în țară, dar cel mai probabil medicilor le este teamă să își asume unele riscuri, unii nu au experiență în asemenea intervenții sau sunt și alte cauze necunoscute nouă”, declara Florentina Popescu.

În ceea ce privește costurile intervențiilor, președintele Casei de Sănătate Giurgiu nu a putut oferi informații, întrucât deconturile ajung abia după câteva luni, uneori chiar și după un an de zile.

(JGR)