ANAF a început să ia la puricat piața mașinilor second-hand. Adică o piață din care statul nu prea încasează impozite, deoarece mașinile se cumpără și se vând fără achitarea TVA-ului. O măsură care să limiteze aceste tranzacții ilegale este ca orice persoană fizică cu mai mult de două vehicule cumpărate pe an, să fie controlat la sânge și mașina reținută pentru verificări.

Primul pas pentru eradicarea evaziunii fiscale în domeniul mașinilor second-hand a fost făcut. Mai multe firme al căror obiect de activitate era tranzacționarea de vehicule rulate au fost controlate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Un număr de 38 de firme din România au făcut achiziții intracomunitare în valoare de 180.000.000 lei fără să achite obligațiile fiscale, nici măcar la revânzarea lor către alte persoane fizice. Cam asta s-a întâmplat cu firmele oficiale neplătitoare de taxe…

Verificarea persoanelor fizice, cu țintă directă pe samsarii de vehicule din târguri sau care le comercializează online. ANAF a anunțat că urmează verificarea achizițiilor de vehicule din Europa de către persoanele fizice, iar fiecare al doilea autoturism luat în evidență la Circa Financiară de cineva se va solda cu reținerea vehicului pentru verificări suplimentare. Mai pe românește, dacă cineva ia în evidență în același an două sau mai multe vehicule, acestea vor fi reținute ca să-și dea ANAF seama dacă acele vehicule au fost sau nu vândute mai departe și dacă s-a plătit sau nu TVA.

Explicație

Atunci când aduc de afară vehicule second-hand, samsarii le iau în evidență pe numele lor, timp de câteva zile sau săptămâni, până când vând mașina, pentru a putea să-i dea un certificat fiscal noului cumpărător. Există samsari care în cursul unui an au zeci sau sute de vehicule luate în evidență, după care radiate și vândute mai departe, pentru care achita doar sume minime la impozitul anului următor. E clar că cineva care face această mișcare cumpără și vinde mașini mai departe.

Pe genul acesta de persoane vrea ANAF sa le ia în colimator. Iar luatul în evidența fiscală este singurul mod prin care ANAF își poate da seama câte mașini ai vândut și cumpărat ca persoană fizică. Dar, în același timp, nu este clar cu ce drept vrea ANAF să încaseze taxe de la samsari, deoarece mașina, fiind second-hand, la achiziția sa nouă s-a plătit, într-o altă țară membră UE, TVA-ul aferent. Așadar, TVA pe lucruri second-hand nu prea se poate.

Unde mai pui că samsarii vor găsi cu siguranța o soluție pentru a nu mai lua în evidență pe numele lor mașinile aduse de afară. De la fiscaluri false, până la facturi fictive în altă limbă scrise direct pe numele cumpărătorului. Soluții sunt multe pentru a scăpa de taxele ANAF, o insituție disperată să încaseze bani cu orice preț.