ADI „SĂNĂTATE ASIGURATĂ PRIN APĂ CURATĂ”, subiect de dispută aprigă în Consiliul Local

0
212

Mai bine de o oră și jumătate au durat discuțiile și dezbaterile cu privire la „aprobarea acordării unui mandat special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sănătate Asigurată prin Apă Curată”, în vederea exercitării atribuțiilor de autoritate tutelară, conform prevederilor art.10, alin. 5, corelate cu cele din art.27, alin 3 din Legea Serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 cu modificările și completările ulterioare, în relația cu Operatorul Regional SC APA SERVICE SA Giurgiu”, după cum suna titulatura proiectului de hotărâre.

Problema principală, ridicată încă din debutul discuțiilor de primarul municipiului, Nicolae Barbu, a fost legată de faptul că nu este corect, în opinia sa, ca reprezentanții județului să decidă pentru locuitorii municipiului Giurgiu.

„Dumneavoastră ați fost aleși de cetățenii municipiului Giurgiu. Toți cei care vin, și domnul Velicu, și ceilalți, sunt aleși de cetățenii județului. Uitați-vă la jurământul pe care vi l-am pus în față, domnilor consilieri, să îl aveți tot timpul în ochi. Astăzi aveți în față un document care este împotriva locuitorilor orașului Giurgiu. Veți lua decizia cum doriți. Astăzi discutăm de locuitorii orașului Giurgiu, nu discutăm despre ai județului.

Atâta timp cât APA SERVICE are, ca și acționar principal, 83%, municipiul Giurgiu, este averea orașului Giurgiu. Nu puteți lăsa pe mâna unuia sau altuia, care astăzi este la ADI, iar mâine este schimbat politic, municipiul Giurgiu. Din 40 de voturi, câte sunt la ADI, municipiul are un vot, un singur vot! De aceea, v-am transmis și punctul meu personal de vedere! Este decizia dumneavoastră…!”, a spus primarul Barbu.

Replica reprezentantului ADI la ședința de consiliu, Florin Velicu (directorul ADI), nu a întârziat să apară, termenii folosiți fiind unii extrem de duri:

„Asist la tot felul de demagogii spuse cu nonșalanță, fără să ne asumăm cadrul legal. Ce s-a întâmplat cu proiectul care a fost dezbătut în data de 10.07. Acel proiect a fost încadrat greșit, nu s-a ținut cont că pe data de 5 iulie a apărut, în Monitorul Oficial, noul Cod Administrativ. Deci, doamna secretar a greșit grav, iar nimeni din Consiliu nu a sesizat acest lucru. De aceea, acel demers este nul. Pe chestiunea dezbătută, trebuie să înțelegem că ceea ce solicităm noi, ADI, este exact intrarea în legalitate a situației de la Operatorul Regional de Apă și Canalizare”. Acuzațiilor aduse de reprezentantul ADI, secretarul municipiului, Liliana Băiceanu, le-a răspuns simplu: „Codul Administrativ a apărut în Monitorul Oficial în 5 iulie, dar documentația, la acea vreme, era deja alcătuită, redactată și transmisă consilierilor locali!”.

A urmat, apoi, o întreagă înșiruire de legi, articole și alineate, toate alese cu scopul de a scoate „în față” , ca autoritate tutelară, conducerea ADI „Sănătate Asigurată prin Apă Curată”.

Singura entitate recunoscută legal de către legiuitorul european este nimeni alta decât Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, care exercită rolul de autoritate tutelară în numele și pe seama UAT-urilor membre, din care faceți parte și dumneavoastră.

Suma investită în Giurgiu a fost de 43 de milioane de euro, proiectul a fost încheiat și se află în monitorizare în acest moment. Orice referat la Comisia Europeană care arată că problemele că dumneavoastră nu mai respectați ce v-ați asumat la momentul investițiilor atrage după sine riscul rambursării sumelor!”, susținea Florin Velicu.  

După discuții care au părut, la un moment dat, că nu vor avea vreun sfârșit, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat, unii dintre cei prezenți în sală concluzionând: „Mult zgomot pentru nimic…!”

(Jurnal)